12 Sfaturi De La Super Medici Veterinari

Pentru tineri veterinari

Am cules de la cei mai buni medici veterinari români câteva insight-uri profesionale, special pentru studenţii de la MV, absolvenţi şi tineri veterinari.

 

1.„Nu uita niciodată de ce ai ales să faci medicina pentru animale!” (Dr.Ovidiu Roşu, Vier Pfoten)

2.„Medicina evoluează, ţine pasul cu ea studiind mereu.” (Dr.Ciprian Petrescu, Grădina Zoologică Bucureşti)

3.„Să fii pregătit să îţi dedici o mare parte din timp meseriei alese şi să înţelegi că rolul tău este de model în societatea în care trăieşti. Nu uita că în sala de aşteptare vei trata membrii ai familiei şi atitudinea ta trebuie să fie corespunzătoare.” (Dr.Aurelian Ştefan, Family vet, Center of Hope)

4.„Nu pleca niciodată de la facultate nelămurit. Pune mereu întrebări acolo unde nu înţelegi. Nu-ţi pierde bunul simţ şi integritatea pe drumul pe care păşeşti.” (Dr.Ruxandra Tenia, Pet Stuff)

5.„Nu-ţi fie frică să schimbi atmosfera! Trebuie în primul rând să te simţi bine într-o echipă iar asta implică o atmosferă plăcută. Echipa de la servici devine a doua familie, astfel că trebuie să încerci să te adaptezi şi să creezi un mediu relaxat. Pentru a creşte, trebuie să ieşi din zona de confort! Asta înseamnă de obicei să faci un stagiu într-un loc complet nou, care iniţial să te dea peste cap şi unde curba învăţării e foarte abruptă. La început e stresant iar la sfârşit uitându-te înapoi, nu numai că ştii că ai reuşit s-o faci şi pe-asta, dar eşti mai încrezător şi ai acumulat cunoştinţe nepreţuite după o astfel de experienţă. Până capeţi experienţa necesară pentru a fi relaxat în cabinet, vei trece prin furcile caudine. Primul anul după absolvire e cel mai greu dar trebuie să şi profiţi de el. Bagă gărzi peste gărzi şi mânâncă clinica pe pâine! Eşti cu toate cunoştinţele proaspete, încă nu te-a lovit oboseala şi e momentul să devii un burete uman! Bun, ai decis să urmezi sfatul anterior şi acum eşti în clinică? Ai o şansă unică să practici şi nimic nu trebuie să fie mai prejos de tine. Glande perianale, banale catetere, o vaccinare? Acestea trebuie să îţi fie la îndemână şi în somn, astfel că acum e momentul să le exersezi! Pe măsură ce trece timpul, vei trece la manopere complexe şi la un alt statut, dar acestea sunt lucruri pe care nu trebuie să le omiţi doar pentru că sunt mărunte. Nu îţi pierde empatia, şi aici mă refer la proprietari, nu la pacienţi! Suntem tot veterinari pentru că iubim animalele, iar dragostea şi empatia faţă de ele nu dispar niciodată. Ce dispare rapid este însă înţelegerea faţă de proprietar, mai ales când aceştia nu par a dori vreo colaborare! Toţi reacţionăm diferit la stres, astfel că încearcă să te pui în pielea lor şi să îi susţii cum poţi, pentru că uneori trebuie să devii creativ cu proprietarii care refuză tratamente salvatoare de vieţi. Aproape oricine poate fi convins dacă ştii să îl abordezi şi să explici pe înţelesul lui sau ei!” (Dr.Alexandra Mureşan, Rez.ECEIM, Clinica de Ecvine, FMV Cluj-Napoca)

6.„Hotărăşte-te ce vrei să faci mai departe, ce specializare şi la ce nivel. Gândeşte-te dacă poţi s-o faci tot restul vieţii tale. Învaţă limba engleza, căci fără ea eşti un om mort, majoritatea literaturii de specialitate fiind în engleză.” (Dipl.Camil Stoian, Tierzahnarzt, Austria, Preşedinte ARSV)

7.„Să urmezi o specializare!” (Dr.Ioana Cristinoi, CCRP, Fit Dog Fitness şi Fizioterapie Veterinară)

8.„Din punctul meu de vedere, în această meserie pasiunea este totul! Asigură-te că eşti suficient de motivat când porneşti pe acest drum greu dar cu imense satisfacţii. Nu-ţi asuma viaţa sau sănătatea unui animal fără a cumula suficientă experienţă! Asigură-te că îţi cunoşti limitele şi asumă-ţi-le, încearcă în fiecare zi să ţi le depăşeşti. Nu fi orgolios şi cere ajutorul colegilor când situaţia o cere. Păstrează-ţi o etică şi conduită profesională care să îţi facă cinste.” (Dr.Raluca Zvorăşteanu, Qincy Vet, Vicepreşedinte ARSV)

9.„Încercaţi în permanenţă să vă autodepăşiţi, fiind conectaţi la noutăţile din domeniul medical veterinar, domeniu care deţine specializări tot mai ţintite.” (Dr.Ciprian Ober, Rez.ECVS, FMV Cluj-Napoca)

10.„Stai lângă câine când videzi glandele anale, nu în spatele lui. Şi ţine gura închisă. Crează-ţi propriul dosar cu fişe de informaţii (de ex. Îngrijire post operatorie, lista cu protocolul de vaccinar, tratamentul acasă al dirofilariozei, etc.). Stăpânii, chiar şi cei mai inteligenţi şi receptivi, uită. E mult mai uşor pentru ei să aibă totul scris pe hârtie.” (Dr.Ioana Popescu, Island Veterinary Services, Cayman Islands)

11.„Nu renunţa, indiferent de greutăţile financiare, pentru că avem o meserie în care satisfacţiile sentimentale compensează cu toate neajunsurile.” (Dr.Alexandru Duţulescu, FMV Bucureşti)

12.„Fiţi sceptici, ieşiţi din clase, învăţaţi din cărţi scrise în occident, cu tradiţia mai multor ediţii! Nu faceţi tratamente pe auzite, fiţi sceptici! Este prima condiţie în ştiinţă. Căutaţi articole şi studii pentru orice afecţiune (nu este nimic nemaiîntânit, toate au fost studiate, toate sunt scrise/descrise undeva). Nu căutaţi medicina alternativă, e suficient de muncă cu cea mainstream. Învăţaţi în paşi mici şi siguri. Nesiguranţa este semn că nu te-ai plafonat, ai întotdeauna nevoie de un strop. Puneţi-vă între oameni deştepţi, căutaţi mentori. Un mentor deştept nu te face să te simţi prost intenţionat. Niciodată. E una să aflii zilnic cât de mult nu ştii, altceva e să te simţi prost. Când te simţi cel mai slab dintre colegi (nu prost!), este un semn că eşti în locul potrivit să înveţi, caută asta. Când eşti complet sigur pe tine, e timpul să pleci printre alţii mai buni. Nu este vina voastră că nu ştiţi, e a şcolii. E treaba şi mândria şcolii să scoată medici încrezători pe cunoştinţele voastre, nu a voastră. Fiţi oameni frumoşi, fiţi deştepţi, fiţi buni! E timp să fiţi şi medici cu experienţă, căutaţi doar pământul fertil pe care să trudiţi pentru un rezultat. Suferinţa este justificată doar de un rezultat pozitiv.” (Dr.Adrian Iurcenco, Speed Vet)