Adenita sebacee la un ciobănesc elveţian

Dermatologie veterinară

Dr.Silvia Sămăreanu -Clinica veterinară Regatul animalelor, Bucureşti.

 

Introducere

Adenita sebacee este o boală caracterizată printr-o reacție inflamatorie a glandelor sebacee, urmată de distrugerea acestora. Există mai multe teorii pentru patogeneză: distrucția glandelor sebacee este consecința unui defect moștenit în procesul de dezvoltare; defectele de cheratinizare apar ca o consecință a unui metabolism lipidic anormal; există o anomalie inițială de cheratinizare, care duce la obstruarea canalelor glandelor sebacee și inflamația acestora.

Cele mai predispuse rase pentru adenita sebacee sunt Akita Inu, Poodle, Vizsla, Ciobănescul German, Samoyed. Apare, mai frecvent, la animalele tinere spre adulte, dar poate fi întâlnită la orice vârstă.

Aspectul clinic variază în funcție de lungimea blănii. La rasele cu păr scurt, se observă zone anulare de descuamare și alopecie, cu “follicular cast”, respectiv manșoane de material cherato-seboreic la baza firelor de păr. La rasele cu blană lungă, firele de păr au tendința să își modifice culoarea, au un aspect mat, uscat și sunt aglutinate de „follicular cast”. În timp, apare hipotrichoză şi alopecie, descuamare accentuată, hiperpigmentare. La ambele tipuri de blană, apar secundar, infecții.

Diagnosticul de certitudine se stabilește prin examen histopatologic. În leziunile incipiente, se observă infiltrat granulomatos și piogranulomatos la nivelul glandelor sebacee, iar în stadiile avansate ale bolii glandele sebacee lipsesc complet, cu procese granulomatoase în zonele unde acestea se găsesc în mod normal.

Până în prezent, nu a fost identificat un tratament curativ, iar tratamentele simptomatice, de susținere, au grade variabile de eficacitate. În cazurile ușoare, tratamentele topice cu șampoane cheratolitice, emoliente, uleiuri, suplimente cu omega-3 și omega-6 sunt suficiente pentru a controla boala. Ciclosporina pe cale sistemică este singurul tratament care, pe lângă o îmbunătățire clinică, a dus la o creștere a glandelor sebacee. Terapia cu retinoizi ar putea avea un efect benefic în cazurile refractare.

În continuare,  descriem un caz de adenită sebacee la un ciobănesc elvețian.

Prezentare de caz

Un ciobănesc elvețian de 3 ani jumate, mascul sterilizat, s-a prezentat la serviciul de dermatologie pentru evaluare, având ca principale probleme căderea părului, hiperpigmentare şi cruste în blană, în zona cervicală, toracală și abdominală, observate de proprietar de 1 an. Nu prezintă prurit. Starea generală este bună, este vioi, cu apetit alimentar și hidric normal.

Tratamentele anterioare efectuate constau în o cură de antibiotic de 3 luni fără ameliorare, si îmbăieri cu șampon cu clorhexidină și miconazol, cu o ameliorare ușoară  a crustelor imediat după baie.

La examenul clinic s-a stabilit lista de probleme:

a

Hipotrichoză, hiperpigmentare generalizat, mai sever cervical, toracal, abdominal, pe membre.

b

Hipotrichoză, hiperpigmentare generalizat, mai sever cervical, toracal, abdominal, pe membre.

c

Cast folicular: Depozite kerato-seboreice la baza firelor de păr- aspect generalizat.

d

Hiperpigmentare, eritem, cruste galbene – inghinal.

În urma examenului clinic, diagnosticele diferențiale au fost restrânse la: Adenită sebacee, defect de keratinizare (Ihtioză, Seboree primară, Dermatoză responsivă la terapia cu Vitamina A), demodicoză, dermatofitoză, piodermită superficială.

Rezultatele examenelor complementare au exclus demodicoza (raclat cutanat), dermatofitoza (examen lampa Wood, trichogramă, cultură fungică) și au confirmat prezența unei infecții superficiale bacteriene (Figura. 1) în zonele cu cruste. La trichogramă a fost vizibil aspectul de „follicular cast”, în toate zonele cu hipotrichoză (Figura. 2).

fig 1

Figura 1. Neutrofile degenerate, coci.

fig 2

Figura 2. Cast folicular

A fost recoltată o biopsie cutanată pentru examen histopatologic. A fost descrisă o slabă reprezentare a glandelor sebacee, cu prezența infiltratului inflamator la nivelul acestora (Figura 3).

S-a confirmat astfel, diagnosticul de adenită sebacee.

fig 3

Figura 3. Absenţa glandelor sebacee, cu procese granulomatoase în dreptul acestora, hipercheratoză.

Tratamentul recomandat a fost sistemic și topic. Sistemic, s-a recomandat cefalexină 30 mg/kg, 12 ore, timp de 4 săptămâni pentru infecția secundară și ciclosporină microemulsionată 5mg/kg/24 ore, pe termen lung, pentru oprirea progresiei inflamației de la nivelul glandelor sebacee.

Topic, s-au recomandat îmbăieri cu șampon cu clorhexidină 4% la 3 zile, o lună și aplicarea de propilenglicol 50% diluat cu apă, zilnic, pentru efectul cheratolitic și umectant, datorită proprietăților sale higroscopice.

La recontrolul de o lună pentru evaluarea infecției, s-a putut observa o îmbunătățire considerabilă, cu păr de recreștere generalizat și diminuarea aspectului de cast folicular (Figura 4,5).  Ciclosporina nu a fost administrată de proprietar din considerente financiare, dar tratamentul topic și antibioterapia a fost respectată conform recomandărilor. Citologic nu a mai fost identificată infecție și s-a oprit antibioticul.

fig 4

Figura 4.  Păr de recreștere generalizat

fig 5

Figura 5. Păr de recreștere generalizat

S-a recomandat continuarea îmbăierilor cu clorhexidină săptămânal și administrarea de propilenglicol la 2-3 zile.

La cel de-al doilea recontrol, la 3 luni de la începerea tratamentului, evoluția era una favorabilă, mai puțin în regiunea abdominală ventral, unde a fost identificată o nouă zonă eritematoasă difuză. Din anamneză, s-a aflat că frecvența îmbaierilor nu a mai fost respectată conform recomandărilor, câinele fiind îmbăiat de 4 ori în 2 luni. La citologia din zona afectată, s-a observat prezența unei populații bacteriene moderate.

S-a recomandat revenirea la frecvența de o îmbăiere pe săptămână și administrarea propilenglicolului după baie.

Al 3-lea recontrol a fost la 5 luni de  la inițierea terapiei. Clinic, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă, cu păr de recreștere generalizat și fără depozitele cherato-seboreice la baza firelor de păr (Figura 6,7,8). Recomandările au fost de continuare a terapiei topice pe termen lung cu șampon cu clorhexidină la 2 săptămâni și aplicările de propilenglicol în funcție de necesitate, minim o dată la 10-14 zile.

fig 6

Figura 6.  La 5 luni de tratament

fig 7

Figura 7.  La 5 luni de tratament

fig 8

Figura 8. La 5 luni de tratament

Concluzii

În acest caz, tratamentul topic cu șampon cu clorhexidină 4% si propilenglicol 50%, au reușit aducerea unei îmbunătățiri clinice semnificative și controlul piodermitei secundare bacteriene. În absența unui tratament care să se adreseze mecanismului de distrugere a glandelor sebacee, boala va continua să progreseze. Cu toate acestea, atât timp cât se menține terapia topică, se supectează că progresia bolii va rămâne la un stadiu subclinic, controlabil.