Adevărul despre „Ajută un student la Medicină Veterinară”

Ridicăm ştafeta la educaţie

Pentru că în ultima vreme nu fac decât să dau din coate cu pregătirea celei de-a doua ediţii a programului „Ajută un student la Medicină Veterinară” şi să caut sponsori care nu fac decât să ridice din sprâncene, am fost întrebată recent de ce fac programul ăsta, cu ce-i mai cu moţ faţă de faptul că poţi foarte uşor să baţi la uşa unui cabinet şi să-i rogi pe cei de acolo să te primească în practică, şi cu ce îi ajută de fapt pe studenţi toată treaba asta.

Deşi am repetat în mai multe rânduri diverse informaţii despre programul „Ajută un student la Medicină Veterinară” şi lumea ştie în mare despre ce-i vorba, de data asta o să încerc să explic pe scurt cam ce face el şi de ce-i atât de important.

De ce „Ajută un student la Medicină Veterinară”?

Pentru că în rândul studenţilor este o nevoie acută de un program naţional de internshipuri în medicină veterinară, care să le ridice nivelul de pregătire profesională până la momentul absolvirii. Nu este suficient doar să ştii carte, trebuie să ştii să şi aplici ceea ce ai învăţat. Un student trebuie să ia contact cu mediul medical, să observe, să fie îndrumat şi să exerseze continuu.

Programul „Ajută un student la Medicină Veterinară” a fost special creat pentru a ridica ştafeta la educaţie în medicină veterinară şi pentru a umple acest gol din educaţia studentului la Medicină Veterinară.

Cine poate participa în programul „Ajută un student la Medicină Veterinară”?

Deşi este un program privat şi singurul de acest fel în România, acesta nu impune niciun fel de bariere studenţilor sau cabinetelor veterinare participante, singura şi cea mai mare dorinţă personală este de a atrage în program studenţi care deschid cartea, studenţi care au şi vor să aibă rezultate şi mai ales, studenţi care vor să devină medici veterinari capabili. Prin urmare, evit să-i primesc în program pe cei care trec prin facultate ca Vodă prin papură, plini de pretenţii şi care nu au nici în clin şi nici în mânecă cu meseria asta.

Aşadar, înafară de studenţii aflaţi în anul I, se pot înscrie toţi studenţii de la toate Facultăţile de Medicină Veterinară din România.

Dacă în rândul trecut, la prima ediţie 2015-2016 a fost obligatoriu un dosar (care cuprindea formularul de preînscriere, cv, scrisoare de recomandare, scrisoare de întenţie şi situaţie şcolară) şi nu am perceput nicio taxă de înscriere, anul acesta la ediţia a doua 2016-2017 vor fi unele noutăţi şi se va percepe o taxă modică la înscriere (asta venită din feedbackul vostru din formularele de preînscriere şi care până la urmă se va folosi tot pentru binele vostru -ex.congres, workshop, tabere).

Ce benficii ai dacă te înscrii în programul „Ajută un student la Medicină Veterinară”? 

 • poţi aplica pentru un stagiu de practică în regim de internship
 • poţi aplica pentru un stagiu de practică în regim de externship
 • poţi aplica pentru sprijin financiar 
 • poţi aplica pentru voluntariat 
 • poţi beneficia de burse în cadrul stagiilor de practică
 • primeşti o diplomă de participare la sfârşitul stagiului de practică sau voluntariatului
 • poţi beneficia de cărţi de specialitate
 • poţi participa la congrese şi seminarii de specialitate (pe ramura în care îţi efectuezi stagiul de practică)
 • poţi beneficia de diverse forme de sprijin, 24/7 (exista un Vet Student Center disponibil la orice oră)
 • poţi beneficia de sprijin pentru continuarea studiilor 
 • poţi participa la diverse acţiuni pe care le derulăm pe parcursul anului (ex. ecologizare, voluntariat, evenimente, etc.
 • poţi susţine prezentări la diverse evenimente şi poţi publica articole de specialitate pe site-ul veterinaryjournalist.ro 

Cine sprijină programul „Ajută un student la Medicină Veterinară”?

Pentru necunoscători, acest program este creat sub umbrela brandului Veterinary Journalist. Ei bine, acest Veterinary Journalist cuprinde per ansamblu foarte multe secţiuni, dar cele care ne interesează aici sunt:

 1. Ajută un student la Medicină Veterinară 
 2. Junior vet
 3. ABC-ul de vacanţă

Junior vet, este o publicaţie adresată veterinarilor juniori, tehnicienilor veterinari şi studenţilor la Medicină Veterinară. Are caracter trimestrial, vine sub formă digital cu multe beneficii la pachet şi cine se abonează, susţine programul Ajută un student la Medicină Veterinară şi programele create pentru tinerii veterinari. 

ABC-ul de vacanţă, este o publicaţie online, adresata proprietarilor de animale şi nu numai. Este cu caracter trimestrial, subiectele sunt diverse şi cu conţinut informativ. Reprezintă tot un stâlp de susţinere, dar mai mult pe partea educaţională.

Alte informaţii preţioase despre „Ajută un student la Medicină Veterinară”.

Aşadar, până în momentul de faţă am reuşit să acopăr o mică parte din ceea ce se doreşte a se realiza la nivel naţional şi cu multă încredere pot afirma că acest program va continua să câştige teren de la an la an. Urmăresc ca programul să crească în primul rând calitativ, apoi cantitativ.

Este nevoie de un program oficial la nivel naţional, prin care studentul să aplice direct la un stagiu de practică sau la o forma de sprijin care să îl ajute să se ridice la un anumit nivel. Şi acesta este Ajută un student la Medicină Veterinară.

De ce să batem la uşile cabinetelor când putem aplica direct prin acest program? De ce să acceptăm orice fel de studenţi în practică în cabinete, când putem să-i primim pe cei mai calificaţi? De ce să nu ridicăm nivelul de educaţie şi pregătire al viitoarelor generaţii şi să ne aliniem la standarde europene? De ce să nu îmbunătăţim calitatea actului medical? Nu văd ce motive am putea inventa pentru a nu da curs acestui program.

Chiar dacă am primit până acum un feedback foarte bun din partea voastră, asta nu înseamnă că nu sunt probleme. Există diverse hibe la nivel de receptivitate, încredere (aici mai mult zic de cabinete faţă de studenţi) şi responsabilitate, dar şi hibe financiare.

Deşi am făcut primul pas în a ridica ştafeta la educaţie, asta nu înseamnă că la uşa mea se înghesuie sponsorii. Dacă vă întrebaţi cine sunt, vă spun sincer că sunt o persoană simplă, cu un venit mai mult decât obişnuit şi tot ce vedeţi pe acest site, am realizat pe forţe proprii şi cu multă dăruire.

Aşa că, avem într-adevăr nevoie de un sponsor, un partener pe termen lung, care să învestească în educaţie, implicit în viitoarele generaţii de tineri veterinari. Dar, cel mai important, este să creadă în ceea ce facem noi aici. Îmi doresc foarte mult să găsim partenerul potrivit şi sper, curând, să reuşim să clădim mai departe ce am început, dar de la un alt nivel.

Cine vrea să pună umărul alături de mine, fie el student, medic veterinar, s.r.l sau s.a, îl aştept cu braţele deschise.

Programul „Ajută un student la Medicină Veterinară” reprezintă schimbarea de care este nevoie în acest sistem, iar rezultatele acestui program vor fi vizibile în timp.