Am găsit un pui de pisică

Acum trei săptămâni, băieţelul meu a cules de afară un pui de pisică cât palma. Era într-o stare

Acum trei săptămâni, băieţelul meu a cules de afară un pui de pisică cât palma. Era într-o stare deplorabilă, de-ţi simţeai sufletul cum ţi se strânge atunci când te uitai la el. Sincer, nu ştiu câte zile ar mai fi avut, dacă nu l-ar fi întâlnit puştiul meu. Încă este pe tratament, dar este pe drumul cel bun. Acum, este de două ori mai mare şi a luat în greutate foarte bine. Zici că-i altă pisică. Uitasem sa zic, este pisicuţă şi o cheamă Puşa!

IMG_1644

Noi mai avem acasă un motan de cinci ani şi o căţeluşă labrador de un an, ambii tare preţioşi. Motanul este de fel mai distant şi se ataşează mai greu, însă căţeaua este tare prietenoasă. Am surprins-o de câteva ori mutând puiul de pisică în culcuşul ei, exact aşa cum fac mamele. Pentru că nu am în casă un spaţiu suplimentar pe post de izolator, răceala puiului de pisică l-a ajuns şi pe motanul meu. Nu pot să descriu în cuvinte părerea de rău care m-a încercat atunci…

Personal, n-am mai îngrijit pui de pisică (şi mai ales aşa de mici) acasă din prea multe motive. Spaţiu, timp, program încărcat, copil mic, etc. De data aceasta circumstanţele au fost altele (ne-a fost scos în cale cred că de Cel de Sus), însă consider că tot nu am procedat corect, fiindcă am pus în pericol sănătatea motanului meu. Prin urmare nu este suficient doar să vrei să ajuţi, ci trebuie să dispui şi de nişte resurse extrem de vitale pentru supravieţuirea puiului de pisică (timp, spaţiu, hrană adecvată, îngrijiri medicale, bani).

IMG_1636

Simplu nu fost şi nu este nici acum. Treaba asta aduce puţin cu îngrijitul unui bebeluş, dar bucuriile sunt nenumărate. Creşte de la zi la alta şi sănătatea ei se îmbunătăţeşte văzând cu ochii.

Provocări? Ioi, o mulţime! Vi le explic pe cele mai însemnate:

Ai găsit un pui de pisică, bun. Ce-i de făcut?

Cel mai important pas este să îl duci la veterinar, pentru a fi consultat. Veterinarul îi va administra medicamente (dacă este nevoie) şi te va informa pas cu pas pentru ce ai de făcut mai departe. Aşadar, dacă trebuie să urmeze un tratament sau are nevoie de vitamine, când va putea fi deparazitat şi vaccinat, sau ce mâncare poate să mănânce–Medicul veterinar este cel mai în măsură să te ajute şi să îţi răspundă la orice alte întrebări.

Eu de exemplu, o săptămână m-am mobilizat cu pisicuţa la veterinar, pentru injecţii cu antibiotic şi vitamine. După o săptămână am început să-i administrez antibioticul pisat, direct în hrana umedă. Şi încă fac asta. Vitamine am la sticluţă cu pipetă, şi adaug câteva picături tot în hrana umedă. Toate astea la îndrumarea veterinarului.

Cumpără tot ce ai nevoie pentru îngrijirea şi creşterea puiului de pisică.

Eu am avut noroc că am cumpărat de-alungul timpului diverse culcuşuri şi alte chestii pentru pisicile mele (una dintre ele, nu mai este printre noi :-( ). Însă, vei avea nevoie de:

 • Un culcuş pufos şi călduros pentru pisi mic. Eu am tot felul de culcuşuri rotunde, căptuşite cu materiale gen polar. Până cumperi unul, poţi improviza cu o păturică pufoasă sau un fular călduros. Important este să-i ţină de cald. Dacă este nevoie, poţi strecura sub un prosopel, o sticlă cu apă caldă.
 • Prosopele (mai multe schimburi). Astea, le poţi pune direct în culcuş şi le poţi schimba de câte ori este nevoie. Eu nu am cumparat pet pad-uri pentru pisi mic, pentru că ţin rece. Am preferat să schimb prosopele de multe ori pe zi.
 • Litieră (pentru când va fi cazul). Ideală este una mare, cu borduri joase, pentru a nu întâmpina dificultăţi în folosirea ei.
 • Nisip pentru litieră. De preferat, unul fără parfum şi care se adună în bulgăraşi.
 • Jucării pufoase. Sunt esenţiale în culcuş, pentru că ţin de companie, de cald şi funcţionează ca o îmbrăţişare, mai ales când pisi stă cu spatele la ele.
 • Jucării care zdrăngăne, gen mingi cu clopoţei, şireturi, şoricei, etc (pentru când creşte). Aici nu-ţi fă griji, că pisicile se joacă cu tot ce găsesc.
 • Hrană specială pentru pui de pisică. Asta poate să însemne lapte pentru pisici (vezi că există de cumpărat un kit special pentru pui de pisici, cu biberon inclus), hrană umedă (plic sau pateu) şi hrană uscată (diverse branduri pentru pui de pisici, îmbunătăţite cu vitamine şi alte minuni).
 • Boluri pentru hrană şi apă. Sunt o mulţime de castronele în magazine, care mai colorate şi vesele. Pentru o mai bună igienă, eu îţi recomand bolurile din inox.
 • Vitamine (dacă îţi recomandă veterinarul).
 • Un transportor. Consideră-l o investiţie, atunci când citeşti preţul lui. Cu transportorul duci pisica la veterinar, când pleci cu maşina în concediu, sau când vei salva altă pisi de pe stradă. Merită să ai un transportor în casă.

Dacă nu poţi avea personal grijă de puiul de pisică, poţi opta pentru trei variante:

 1. Îl laşi internat la un cabinet veterinar până se face bine (dacă este cazul). Între timp, încerci personal sau printr-un ONG, să îi găseşti o familie adoptivă,
 2. Încerci să-i gaseşti un foster printre prieteni, până îi găseşti o familie adoptivă permanentă.
 3. Contactezi cel mai apropiat ONG şi îl predai spre adopţie. Ei au şanse mai bune să-i găsească un cămin permanent.

Totuşi, dacă un pui mic de pisică îţi apare în cale, nu îl ignora. Există multe soluţii pentru a-i oferi o viaţă mai bună!