Contracepţia la lei – implant hormonal şi vasectomie

Contracepţia la lei

Pentru a înţelege mai bine necesitatea contracepţiei la lei, vom discuta pe scurt câteva aspecte ce ţin de fiziologia lor de reproducţie.

Dacă în sălbăticie leii nu ating mai mult de 10-14 ani de viaţă, într-o grădină Zoo ei pot ajunge la peste 20 de ani, existând femele care au avut pui şi la 19 ani. Atât femelele cât şi masculii pot ajunge la maturitate sexuală în jurul vârstei de 2-3 ani, deşi în sălbăticie rareori se împerechează înainte de vârsta de 4 ani.

e

Perioada de gestaţie este de aproximativ 100-120 de zile, ponta este între unu şi şase pui, lactaţia este de 6-7 luni, dar puii rămân lângă mamă până la vârsta de 24-30 de luni.

Având un ciclu poliestru indus nesezonier, dacă femelele îşi pierd puii în această perioadă, ele pot reintra în călduri. În sălbăticie, mortalitatea infantilă este ridicată, 80% dintre ei neajungând la vârsta de 2 ani [1].

Totuşi, datorită lipsei de activitate, a pericolelor întâlnite în sălbăticie şi a fiziologiei lor, leii sunt printre cele mai prolifice animale în captivitate. Acest lucru duce la o suprapopulare a grădinilor zoologice, puii ajungând de multe ori să fie vânduţi pe piaţa neagră şi/sau li se oferă spaţii necorespunzătoare bunăstării lor.

De asemenea în multe locuri, indivizii din acelaşi grup de lei sunt de multe ori apropiaţi genetic, dând naştere la produşi de concepţie consangvinizaţi, cu diferite probleme de sănătate (sindrom Down, nanism hipofizar, mortalitate infantilă, fecunditate redusă, supresie imunitara, etc.). În astfel de situaţii, cea mai umană şi etică soluţie devine contracepţia animalelor.

Contracepţia la animalele din captivitate este o practică din ce în ce mai folosită, iar recent a fost introdusă şi în câteva grădini Zoo din România.

Cele mai des întâlnite metode de contracepţie la lei sunt implantarea unui produs progestinic la femele iar la masculi, vasectomia.

Contracepţia la leoaice:

Sub anestezie sau într-o cuşcă de contenţie (nerecomandat) se injectează subcutan un implant cu deslorelin (Suprelorin®) ce are efect contraceptiv temporar. După o stimulare iniţială, acest implant, ce este un analog GnRH, reglează şi scade producţia de LH şi FSH. Efectul general va fi prin scăderea temporară a funcţiei ovariene şi dispariţia estrusului.

a

În prima săptămână de la administrare, femelele pot intra în scurte stări de estru dar fără a exista posibilitatea de concepţie. Explicaţia este faptul că odată administrat deslorelinul apare o creştere iniţială de estradiol urmând o mică producţie de progesteron.

h

În funcţie de protocolul şi concentraţia produsului, se poate aştepta ca leoaica tratată să aibă o infertilitate de la 6 luni la 24 luni. O practică curentă în grădini Zoo este administrarea anuală a acestui implant [2].

Contracepţia la lei (masculi):

Vasectomia la lei este o procedură chirurgicală prin care se doreşte controlul reproducţiei unui grup de lei captiv, fără a suprima funcţiile şi însuşirile sexuale secundare ale masculului.

Castrarea (orhidectomia) şi implanturile hormonale provoacă la lei căderea coamei şi modificări comportamentale nespecifice masculilor, precum pierderea abruptă a interesului pentru statusul social în grup şi o scădere a virilităţii.

j

Aceste reacţii post-castrare sunt de nedorit într-o colecţie care încearcă să menţină un echilibru cât mai natural în grupul de lei.

Vasectomia este procedura prin care o parte (1-2 cm) din vasul deferent al cordonului spermatic este ligaturat şi îndepărtat [3]. Această intervenţie se face sub o bună anestezie generală şi în mod normal, durează mai puţin de o oră.

Protocoale anestezice şi chirurgicale

 În continuare vom discuta protocoalele anestezice şi chirurgicale folosite de echipa VIER PFOTEN în Noiembrie 2014 pentru contracepţia a 3 lei şi 2 leoaice din fosta grădină zoologică din Baia Mare.

Cei trei masculi cu greutăţi de 150, 170 şi respectiv 200kg, cu vârste între 11 şi 14 ani, clinic sănătoşi, au fost tranchilizaţi de la distanţă cu sarbacana (săgeţi de 3ml), după ce în prealabil au fost separaţi individual de către ceilalţi lei.

Anestezia

Combinaţia standard de anestezic la aceşti masculi a fost de 0,04-0,047 mg/kg medetomidina cu 1,25-1,66 mg/kg zolazepam/tiletamina (Zoletil®) [4].

Săgeţile de tranchilizare au fost proiectate cu sarbacana în zona crupei, anestezicul începând să-şi facă efectul după aproximativ 5 minute de la injectare.

d

La cel puţin 10 minute de la injectare, înainte de a pătrunde în incinta leului, un medic, cu ajutorul unei ţevi lungi a testat reacţia urechilor şi a buzelor.

Odată intrat la lei au fost acoperiţi ochii cu un prosop şi s-au astupat urechile cu vată. A urmat amplasarea unei linii venoase cu ajutorul unei branule la nivelul safenei mediale şi a fost pornită hidratarea la picătură cu ser Ringer.

c

Leii au fost pozitionaţi în decubit lateral pe o targă, li s-a administrat oxigen intranazal (2L pe minut) iar ochii au fost protejaţi de uscare cu o cremă oftalmică.

Anestezia a fost monitorizată cu ajutorul unui pulsoximetru portabil (Nonin® PalSat 2300) şi cu stetoscopul, iar datele (Oxigenare, Puls, Respiratie) au fost notate într-o foaie de anestezie la fiecare 10 min.

Procedura chirugicală

Leii au fost pozitionaţi în decubit lateral, iar membrul posterior superior a fost ridicat şi legat, oferind un acces bun la zona inghinală. Zona inghinală (20 cm în jurul testiculelor şi penisului) a fost rasă şi dezinfectată cu o soluţie pe bază de iod şi a fost amplasat un câmp de operaţie.

La 5-7 cm de testicul, lateral de penis, a fost identificat fiecare cordon spermatic prin piele, imobilizat între degete şi secţionat cu bisturiul de-a lungul lui, aproximativ 2-3 cm. S-a dilacerat până când s-a identificat şi scos în plagă cordonul spermatic. A fost secţionat cu grijă membrana cordonului şi identificat vasul deferent.Vasul deferent a fost apoi ligaturat în două puncte la o distanţă de aproximativ 2 cm şi excizată partea dintre ligaturi. S-au reintrodus vasele cordonului în membrană, a fost suturată membrana şi apoi pielea în puncte separate. Operaţia a fost repetată pentru fiecare cordon în parte [3].

Actul chirugical a durat în medie 35 de minute, prima incizie având loc la aproximativ 34 minute de la injectarea cu săgeata de tranchilizare. Anestezia a fost antagonizată la aproximativ 10-15 minute de la finalul operaţiei chirurgicale cu aprox.0,17 mg/kg atipamezol (Antisedan®) intramuscular.

i

Leii au început să prezinte semne de trezire după 15 minute de la antagonizare şi au fost în picioare după circa încă 20-30 de minute.

Protocolul anestezic a oferit o linişte operatorie corespunzătoare, cu o musculorelaxare adecvată, neexistând complicaţii, parametrii vitali fiind stabili pe parcursul tuturor operaţiilor:

-Oxigenarea 90-100

-Pulsul intre 50-60 batai/min

-Respiraţiile între 14-20/min.

La leul de 200 de kg a avut loc un moment de reactivitate cu creşterea parametrilor vitali la prima incizie la nivelul pielii, ca urmare a fost suplimentat intravenos 100 mg ketamina cu 5 mg diazepam, lucru ce a oferit liniştea operatorie necesară.

Media de timp de la prima injectare cu săgeata până la ridicarea leilor în picioare a fost de 2 ore.

Leilor le-a fost administrat antibiotic retard (Shotapen®), antiinflamator nestereoidian (Rycarfa®), un complex vitaminic (Beforvel®), au fost microcipaţi şi vaccinaţi antirabic.

k

Post operator, în zilele următoare, nu a fost înregistrată nicio reacţie sau lingere excesivă în zona operaţiei.

Cele două leoaice, în vârstă de 11 şi 14 ani au fost evaluate ca având 120 şi respectiv 130 de kilograme.

Pentru implantarea deslorelinului a fost ales un protocol anestezic mai uşor: 0,03 mg/kg medetomidina cu 2,5 mg/kg ketamina.

După 10 minute de la injectarea cu săgeata, s-a intrat la femele şi a fost administrat subcutan 3 implanturi cu deslorelin 4,7 mg (Suprelorin® 4,7 mg). Efectul contraceptiv se preconizează a dura până la 2 ani, dar pentru a nu a avea surprize se va repeta la un an, după care poate fi refăcut din doi în doi ani.

La aproximativ 30 de minute de la injectarea cu săgeata de tranchilizare, leoaicele au fost antagonizate cu 0,16 mg/kg antipamezol. S-au ridicat în picioare după aproximativ 20-30 de minute. De asemenea, leoaicele au fost vaccinate antirabic şi microcipate.

m

Referinţe:

[1]http://www.lionalert.org/page/reproduction-and-offspring

 [2]Proceedings of the 6th International Symposium on Canine and Feline Reproduction & 6th Biannual European Veterinary Society for Small Animal Reproduction Congress 2008 – Vienna, Austria

 [3]Operationsbeschreibung der Vasektomie bei 2 Loewen. HAHN B Tieraerztliche Umschau. 1977 Feb 1; 32(2):59-60.

 [4]ZOO ANIMAL AND WILDLIFE IMMOBILIZATION AND ANESTHESIA Felids Conny Gunkel and Maud Lafortune , 2007, 39: 443-457

Fotografii: George Nedelcu/FOUR PAWS 

Autori:

Dr. Ovidiu Roşu, USAMVB &Vier Pfoten Romania

Dr. Cornel Stoenescu, Vier Pfoten Romania