Cum transformăm casa într-un loc sigur pentru un căţel?

Măsuri de siguranţă

Înainte de a sosi cu căţeluşul acasă, asigură-te că ţi-ai organizat casa aşa cum trebuie pentru noul membru al familiei. Despre asta este vorba:

Bucătărie

Foloseşte blocătoare pentru uşi şi sertare (sunt nişte chestii speciale din plastic sau silicon care nu permit uşilor să se deschidă datorită unui mecanism de siguranţă; eu am folosit multe când aveam copilaşul mic şi sunt foarte bune şi când ai căţel). Nimeni nu vrea un căţel printre oale şi farfurii.

Vezi unde-ţi depozitezi gunoiul menajer. Ori ascunzi găleata de gunoi în masca de la chiuvetă şi pui o blocătoare, ori investeşti într-un coş de gunoi din inox cu capac fix şi pe care desigur îl vei pune la loc sigur. Crede-mă, va devora gunoiul!

Ai grijă pe unde îţi laşi cuţitele! Ideal este să le ţii într-un sertar, bine păzit de o blocătoare. Urmările unei întâlniri cu un cuţit pot fi devastatoare.

De asemenea, produsele de curăţat vase trebuie să fie depozitate într-un loc sigur. Asigură-te că sunt departe de nasul lui curios. Ingerarea de substanţe toxice poate avea consecinţe fatale.

Nu lăsa mâncare pe masă sau plase cu cumpărături pe scaune, pentru că-ţi va roade inclusiv punga! Nu uita că acum ai în casă un terminator pofticios şi curios.

Baie

Întotdeauna pune capacul la wc. Totuşi, în caz că-l uiţi ridicat, renunţă la recipientele cu detergent de wc. Măcar dacă tot va bea apa din wc, să nu înghită substanţele toxice din acel detergent de wc.

Nu lăsa apă în cadă sau rufe la înmuiat cu detergent în vreun lighean pe podeaua din baie. Nu va ezita să bea apa şi pe deasupra există şi riscul de înec.

Asigură-te că-ţi depozitezi medicamentele în dulăpiorul din spatele oglinzii şi că nu uiţi vreun recipient cu pastile la îndemână. Acelaşi lucru este valabil şi pentru elasticele şi agrafele de păr.

Dacă-ţi depozitezi detergentul şi produsele de curăţat baia în dulapul de sub chiuvetă, asigură-te că acesta se poate închide cu cheia sau că poţi monta o blocătoare.

Hol

În general, holul este raiul papucilor. Aşa că, ori ai un pantofar în care poţi burduşi toate perechile de pantofi încât nu mai rămâne niciun papuc la botul câinelui, ori îi ridici şi îi pui undeva sus, ascunşi. Crede-mă, o să te enervezi teribil dacă va trebui să-ţi înlocuieşti toţi papucii.

Vezi pe unde-ţi arunci cheile de la casă şi maşină. Sunt pe locul doi la ros după papuci. Valabil şi pentru poşetă.

Dormitor

Şosetele stau în topul lucrurilor preferate de ros. Odată ce-ţi arunci şosetele pe jos ca să te bagi în pat, poţi să-ţi iei adio. În scurt timp vei avea numai şosete desperecheate şi pline de găuri.

Nici dormitorul nu este scutit de uşi închise cu cheia sau cu blocători. Important este să te asiguri că ai costumele şi bijuteriile la loc sigur.

Dacă-ţi place să vezi un film pe laptop, în pat, este musai să-ţi aduni la final laptopul şi să-l pui la loc, undeva sus pe un birou. Uită de cum era odată cu laptop în pat şi încărcătorul telefonului în priză. Acum toate sunt pândite de un căţel şi sunt şi periculoase pentru el.

Balcon/Grădină

Dacă ai balcon închis, oarecum pare sigur. Siguranţa căţelului depinde mai mult de ce anume depozitezi pe balcon, că dacă ai plante şi-ţi laşi căţelul singur pe balcon… să fii sigur că le va distruge şi apoi va ajunge la veterinar. Dacă depozitezi scule, poate înghiţi de exemplu nişte cuie. Deci, mai rău. Curiozitatea este cea care îl împinge să adulmece, să cerceteze şi să guste din acel necunoscut, însă tu eşti cel care poate preîntâmpina anumite situaţii.

În ambele situaţii, fie că-i balcon deschis sau închis, ori ţii uşa închisă ori ieşiti pe balcon împreună.

În privinţa grădinii, cei care locuiesc la casă ar fi ideal să verifice substanţele pe care le folosesc la stropit de buruieni şi flori, şi mai ales împotriva căpuşelor. Există şi variante care nu sunt toxice pentru animale, trebuie doar cercetate etichetele cu multă atenţie.

 

Fiţi cu ochii în patru! :)