Diagnosticul de laborator al infecțiilor otice externe la câine și pisică

Şi conduita terapeutică corectă

Infecțiile otice bacteriano-fungice sunt considerate cele mai frecvente afecțiuni ale analizatorului auditiv. O afecțiune aparent simplă și ușor de abordat din punct de vedere terapeutic poate deveni o adevarată provocare pentru medicul veterinar.

Principalele examene de laborator utilizate pentru identificarea cauzelor și uneori, a unor tratamente specifice sunt reprezentate de  citologie și microbiologie – examen bacteriologic cu antibiogramă și examen micologic.

Recoltarea probelor

Probele patologice sunt alese astfel încât să aibă legătură explicită cu localizarea leziunilor, caracterul clinico-lezional și evoluția procesului patologic.

În vederea examenului citologic, recoltarea se realizează cu ajutorul unui tampon de bumbac, al unei periuțe endo-cervicale sau prin lavaj auricular cu ser fiziologic. Produsul patologic obținut se etaleazăsub formă de peliculă fină pe o lamă de microscop degresată sau se colectează într-un recipient steril (ex. recipient tip urocultor). În cazul lavajului auricular, lichidul se centrifughează timp de 5-7 minute/5000 rpm, se îndepărtează supernatantul și se etaleaza sedimentul pe o lamă de microscop. Frotiurile se colorează prin metoda rapidă DiffQuick sau clasică MayGrünwald Giemsa.

În vederea examenelor microbiologice, recoltarea se realizează cu ajutorul unui tampon de bumbac steril, care se introduce ulterior într-un recipient cu mediu de transport semisolid (Amies/Stuart) sau lichid (E-swab – Amies).

Examenul citologic

Este un examen orientativ în urma căruia se poate stabili tipul celulelor implicate în procesul inflamator, precum  și prezența/absența elementelor bacteriene (coci, cocobacili, bacili) sau fungice.

1dl

Fig. 1 Secreție auriculară, colorație DiffQuick,

1000x – Neutrofile si coci fagocitați (săgeată albastră), macrofage (săgeată neagră) – otită cronic-activă.

2dl

Fig. 2 Raclat auricular, colorație DiffQuick,

1000x –  Neutrofile(săgeată albastră) și celule epiteliale de tip secretor din glanda ceruminoasă (săgeată neagră) – otită cu hiperplazia glandelor ceruminoase.

 

Examenele microbiologice

Reprezinta examene specifice ce presupun izolarea și identificarea agentului etiologic, ulterior cu testarea susceptibilității antibioticelor, în cazul examenului bacteriologic.

În perioada septembrie 2016 – septembrie 2017, în urma examenelor microbiologice realizate în cadrul Laboratorului Histovet, microorganismele identificate cel mai frecvent la câine și pisică au fost:

 

tabdl

 

3dl

Fig. 3 Frotiu cultură primară, colorație Gram,

1000x – coci gram pozitivi Staphylococcusspp. (săgeată albastră), bacili gram negativi Pseudomonasspp. (cerc negru)

4dl

Fig. 4 Cultură primară pură, agar cu sânge

Staphylococcusspp., hemoliză dublă;

5dl

Fig. 5 Cultură primară pură, agar cu sânge,

codominanță Staphylococcusspp. –Streptococcusspp.

6dl

Fig. 6 Secreție auriculară, colorație Gram,

1000x – Corneocite (săgeată albastră), elemente fungice – Malasseziaspp. (săgeată neagră)

 

Tratarea pacienţilor fără un diagnostic de certitudine poate duce la cronicizarea proceselor inflamatorii și la inducerea antibiorezistenței. Colaborarea stransă dintre medicul de laborator si cel clinician facilitează o conduită terapeutică corectă și eficientă.

 

Autori Dr. Dumitru Georgiana, Dr. Istrate Diana-Gabriela, Histovet.