Dr.Ana-Maria Boncea

Medic veterinar de succes

Poate chiar una dintre cele mai ambiţioase femei medic veterinar din România,

Dr.Ana-Maria Boncea este o prezenţă puternică în comunitatea veterinară din ţară.

În toate acţiunile pe care le întreprinde,

dermatologia veterinară este adusă la punct de excelenţă. 

cmv-02

 

V.J.: Sunt 6 ani de când ai terminat Facultatea de Medicină Veterinară, prin prisma studenţilor care-ţi calcă pragul clinicii pentru practică, cum vezi acum standardele educaţionale la care au acces?

A.B.: Este magic ce se petrece… Sincer! Avem acces la orice tip de informație ne dorim, în orice moment ne dorim! Orice carte, orice studiu de cercetare …  Congrese Naționale/Internaționale,  workshopuri de tot felul, programe de rezidențiat.. Avem tot ce ne trebuie!

V.J.: Din acest punct de vedere, ce-ți lipsea cel mai mult în anii studenției?

A.B.: În timpul studenției, mi-aș fi dorit mai multă  „acțiune”! Consider că nu este suficient să stimulăm doar latura auditivă! Ci trebuie să avem în vedere și vizualul și poate cel mai important, tactilul! (râs)

V.J.: Împreună cu prietenele tale de pe băncile facultății, ai contribuit la fondarea primei banci de sânge pentru animale HEMOPET, care s-a dovedit a fi un proiect vital pentru întreaga țară. Ce impact a avut Hemopet în viața ta profesională?

logo hemopet

A.B.: Oamenii care dețin câini donatori te învață despre „dăruire”, iar procesul acesta la care asiști continuu, te încarcă extraordinar. Apoi este echipa minunată cu care lucrezi.Totul, este despre oameni frumoși și este despre „evoluție” din toate punctele de vedere pe care ți le poți imagina în acest moment. Și crede-mă, nu glumesc! (râs) Încearcă tu să stai la masă cu încă 6 femei la fel de hotărâte ca și tine. Zi-mi de câte ori ai rezistat?!?! (râs) Este proiectul meu de suflet, iar fetele simt același lucru cu siguranță! Unul dintre momentele de încântare maximă, a fost când am aflat că s-a mai adăugat un paragraf în cartea  „Istoria Medicinei Veterinare”, iar acela a fost despre Hemopet.

V.J.: Ce te-a determinat să te specializezi pe dermatologie veterinară?

A.B.: Dermatologia mi-a plăcut de pe vremea studenției, dar nu am știut că pot/vreau să mă specializez în acest domeniu. Până când am avut modelul –dr. Rareș Căpitan – el avea să mă facă să descopăr lumea unui rezident european. Categoric, am fost fascinată instant! Apoi, a durat prea puțin până când să înțeleg că locul meu este acolo.

ana1

V.J.: Ești medic veterinar rezident al ECVD, cum se aplică practic această specializare în medicina veterinară din România și care sunt beneficiile ei majore?

A.B.: Beneficiez de training european specializat în acest domeniu, așadar pot reproduce în țara noastră protocoalele de diagnostic și tratament, conforme modelului european. Animalele de companie din țara noastră pot beneficia de consultație dermatologică de specialitate, fără să fie nevoie să se deplaseze în altă țară.

V.J.: Împărtășește-ne te rog câteva detalii despre rezidențiatul pe care îl urmezi și despre viața de rezident.

A.B.: Urmez un program de rezidențiat în sistem alternativ, 3-4 săptămâni consult în Franța (Universitatea Oniris, Nantes), iar 5-6 săptămâni consult în țară (VetDermTherapy). S-au împlinit deja  trei ani de rezidențiat, iar în luna noiembrie a anului viitor, se numește că am încheiat cariera de rezident. În 2019 urmează examenul de board  pentru titlul de Diplomat al Colegiului European de Dermatologie Veterinară.

Până la acest moment înseamnă că voi fi publicat deja două studii de cercetare și eventual două prezentări de caz, voi fi susținut deja prezentări naționale și internaționale și voi fi încheiat minim 250 zile supervizate de către mentorul meu, în care am parcurs minim 500 de prime consultații și minim 750 de recheck-uri.

learn

Acest rezidențiat, categoric face parte din lista „Provocările vieții mele”. Rezidențiatul „mă forțează” să-mi înfrunt cele mai mari frici și „mă obligă” să expun cea mai bună variantă a mea. Partea cea mai frumoasă a acestui tip de specializare, este că ai un mentor. Sau poate chiar doi, cum este cazul meu (mentorul meu principal este Dr. Patrick Bourdeau DipECVD –DipEVPC, iar coordinatorul de proiect este fostul lui rezident, Dr. Vincent Bruet DipECVD).

learn2

Mentorul devine părintele tău pentru noul drum pe care l-ai ales în viață. Ești precum un licean care are 3-4 ani la dispoziție să se pregătească pentru admiterea la unele dintre cele mai prestigioase universități din lume. Și ți se spune că bibliografia cuprinde tot ce s-a publicat vreodată în acest domeniu. Și te trezești dintr-o dată, în fața ochilor, cu numeroase atlase sofisticate și cărţi de specialitate, mii de studii de cercetare prezente în x jurnale, realizezi că este despre toate speciile, inclusiv despre dermatologie umană, iar momentul în care te gândești că va trebui să faci propriul tău studiu de cercetare… pe care să-l publici apoi într-un jurnal de specialitate… efectiv paralizezi. Deci: doar 4 ani, să faci toooaaateee acestea?! Categoric ai nevoie de un mentor!

learn3

El te învață pas cu pas, totul! În primul rând cum să înveți și de unde să înveți, cum să faci un examen dermatologic de specialitate și cum să gândești ca un specialist, cum să interpretezi un studiu și cum să pregătești proiectul personal de cercetare,  cum să faci un poster reușit sau cum să-ți structurezi o prezentare științifică. Apoi, histopatologie, parazitologie și micologie, laboratoare de diagnostic, dermatologia animalelor de fermă şi exemplele pot continua.

learn4

Și nu este doar despre dermatologie! Este despre disciplină, muncă de echipă, respect și eficiență maximă. Trebuie să înveți să transmiți mesajul mai departe și să te faci util. Trebuie să contribui la dezvoltarea domeniului în care activezi. Mentorul tău te învață cum ajungi specialist.  Mai departe depinde doar de tine.

V.J.: Cum s-ar valorifica apoi diplomația ta pe ramura dermatologiei veterinare?

A.B.: Studii de cercetare, prezentări internaționale, training rezidenți, dermatopatologie etc.

V.J.: În cadrul clinicii tale Falcon Vet, ai înființat departamentul VetDermTherapy. Care sunt beneficiile pe care le aduce în cazuistica de zi cu zi?

A.B.: Numărul cazurilor este în creștere, cu precădere cel al cazurilor dificile, așadar nu-mi rămâne decât să mă bucur.

vetdermtherapy

V.J.: Drumul profesional este presărat și cu obstacole. Care a fost pilonul tău de sprijin în momentele dificile.

A.B.: Familia

V.J.: Care este cea mai importantă lecție pe care ai învăţat-o în cariera de medic veterinar?

A.B.: Fără a convinge proprietarul să facă ce trebuie să facă pentru animalul lui-pacientul tău, munca ta este egală cu zero.

V.J.: Care sunt satisfacțiile adevărate ale acestei meserii?

A.B.: În fiecare zi să-ți dorești să fii mai bun, mai pregătit, mai atent!

ana2

Îți testează „flexibilitatea” – ești medic (teoretic știi și chirurgie și internistică și neurologie etc.), ești dresor, ești psiholog, ești contabil, ești agent de vânzări, ești avocat, ești redactor, ești statistician, ești recepționer, ești administrator; șansele să fie nevoie de abilitățile tale de adaptabilitate sunt maxime!

Fiecare zi va fi deosebită de precedenta . Alte cazuri, alți proprietari, alte scenarii.

Ești activ, gândești, rezolvi, propui, convingi, estimezi.

Te scoate zilnic din zona ta de confort. Ce poate fi mai bun de atât?!

V.J.: De asemenea, esti şi co-fondator al SRDV. Care este misiunea SRDV în România şi ce rezultate îţi doreşti să apară în viitorul apropiat?

A.B.: Cu toată modestia, SRDV își merită calificativul de „excelent”!! Este una dintre cele mai active societăți de la noi în țară, oferind anual medicilor veterinari, minim 4 workshop-uri și Congresul Național de Dermatologie Veterinară (de Specialitate). Lectorii invitați sunt negreșit din liga de excelență, iar mentorul „spritual” al societății, Dr. Chiara Noli DipECVD, participă la fiecare eveniment, îndrumându-ne cum să fim mai buni, cum să oferim strict calitate superioară.

srdv

Anul viitor, în Octombrie, se anunță un eveniment special organizat de către SRDV. Congresul Național de Dermatologie Veterinară va fi susținut la Piatra Neamț, de data aceasta. Propunem o zi întreagă destinată dermato-oncologiei și o altă zi pentru noutăți terapeutice în dermatologia veterinară.

Și tot anul viitor, SRDV va propune lista de workshopuri de dermatologie – cheia către diagnosticul corect, patologie clinică, testare intradermică de alergeni.

V.J.: Ce presupune mai exact această pregătire și ce outcome dorești să obții în calitate de trainer, în acest caz?

A.B.: Îmi doresc să pot oferi oricărui coleg care își dorește să activeze în acest domeniu, același tip de training de calitate superioară de care am avut eu parte.

trainer

V.J.: Cu ce contracarezi apariția burn out-ului profesional?

A.B.: Îmi schimb stilul de activitate cât pot de des și alternez stilul intens de muncă cu ceva extrem de relaxant. Posibilitatea de a consulta în mai multe clinici din București sau din alte orașe, mai ales în țări diferite, îmi oferă diversitate. Mă adaptez continuu, nu am timp să mă plictisesc, sunt activă și este ușor să întrețin ritmul alert.

ana3

În momentul în care creierul obosește, intră în discuție o activitate sportivă, muzica de pe fundal, discuția inteligentă de mai devreme sau o carte bună, toate acestea fiind hrană pentru suflet. Dacă se asociază și cu somn de calitate… ești gata pentru o nouă zi!

V.J.: Ce înseamnă să deţii o clinică veterinară de succes? Care sunt secretele unei echipe medicale bine sudate?

A.B.: Scopul interior să fie comun. Acesta va atrage de la sine comunicarea și respectul.

V.J.: Cum valorifici timpul personal?

A.B.: Practic următoarea rețetă: gemenii, soțul, câinii, un uliu/șoim, mașina și „Hai să mergem!”. Prefer destinațiile lângă „o baltă”.  Iar alteori, rețeta este despre stat la un „pahar de vin cu povești”, cu prietenii dragi.

V.J.: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da unui tânăr absolvent de Medicină Veterinară?

A.B.: Nu trebuie să aștepți terminarea facultății ca să poți începe practica sau ca să poți alege ramura medicinei care ți se potrivește cel mai bine! În facultate vei învăța „abecedarul”, deci dacă îți dorești mai mult de atât, atunci trebuie „să povestești” despre congrese, workshopuri, practică în diverse clinici, programe de rezidențiat, etc.