Egalitatea şi profesionalismul la locul de muncă. Despre tatuaje, piercing şi culoarea părului.

Cine sunt eu? Unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare este reflectat intr-o mare masura la infatisarea noastra si

Cine sunt eu?

Unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare este reflectat intr-o mare masura la infatisarea noastra si la ce ne face fericiti. Fiecare dintre noi isi croieste propriul tipar de identitate care sa il defineasca ca individ. Pentru asta, trebuie sa gasim acel ceva cu care sa rezonam sau acea bucatica care sa ne completeze ca intreg.

De cele mai multe ori, piercing-urile sau tatuajele din vremea adolescentei rebele se dovedesc a fi cele mai indraznete alegeri care ne implinesc intr-un mod cu totul deosebit. Parca daca te uiti peste umar, undeva cu 20 de ani in urma, nici ca regreti dar nici nu esti indiferent fata de alegerea ta. Cumva, toate astea rezoneaza cu cel care esti azi. Si e OK, asa-i?

Eu voi crede intotdeauna ca merita sa iti afirmi identitatea, indiferent de ce cred altii despre tine. Fii intotdeauna cine crezi ca esti si mergi inainte spargand stereotipurile negative! Nu datorezi societatii nicio explicatie pentru identitatea ta.

Cabinetele si clinicile veterinare mici (chiar si unele mari) nu au departament de HR, managerii de clinica preferand sa faca chiar ei angajarile. Dar si asa, cum procedati cand pentru postul de medic veterinar sau tehnician veterinar, candidatul perfect cu CV impecabil va soseste la interviu si are creasta, un cercel in spranceana si un sleeve tattoo?

Va zic eu, ramaneti gura casca.

Socoteala de acasa nu se mai potriveste cu cea din targ, asa-i?

Daca ne gandim bine, excelenta profesionala nu se reflecta in parul meu roz si mainile mele tatuate.

So, pot fi un medic veterinar exceptional avand tatuaje sau pierce-uri? DA, absolut! Profesionalismul si skill-urile pe care le-am dobandit, nu se reflecta in culoarea pielii mele, a parului meu sau a numarului de tatuaje pe care le am pe corp.

Multe clinici veterinare au un cod de etica personalizat pe motivele care-i definesc imaginea si in care cred. Printre acestea, exista si acel dress code pe care angajatii clinicii trebuie sa il respecte la locul de munca. S-ar putea sa fii nevoit sa iti acoperi tatuajele care sunt la vedere si sa renunti la piercingul facial. Posibil sa nu iti accepte parul roz sau creasta rosie, dar de regula acest tip de candidati este respins la interviu de catre clinicile veterinare cu spirit conservator (din nefericire). Nu iti fa griji, caci pentru tatuajele de tip sleeve, exista niste maneci de culoarea pielii sau de diferite culori si materiale, pe care le poti folosi cu placere. Insa trebuie sa stii ca unele clinici veterinare te obliga sa faci asta nu doar din motive estetice, ci si din motive de siguranta. Pentru siguranta ta si a animalelor cu care intrii in contact. Exista sanse sa fii muscat, zgariat sau chiar sa te trezesti cu cerceii (din nas, buze sau obraji) agatati sau smulsi de catre animal. Ar fi foarte neplacut, crede-ma!

Daca ti se va cere sa iti acoperi tatuajele si sa nu porti pierce-urile la locul de munca, poti sa incerci sa faci mici compromisuri. Sunt si clinici veterinare care nu au absolut nimic impotriva tatuajelor, piercing-urilor sau a coafurilor neconventionale, insa impun aceasta conduita tocmai din cauza clientilor. Multi clienti nu tolereaza identitatea artistica a personalului si din pacate, o asociaza cu vulgaritatea, lipsa de profesionalism si caracter. Tocmai acest lucru vor sa evite clinicile veterinare. Nu trebuie sa o iei personal.

Personal, daca as fi in postura sa aleg intre doi candidati pentru postul de medic veterinar, unul cu infatisare obisnuita si pregatire profesionala de nivel mediu, si unul cu tatuaje pe ambele maini si un piercing in spranceana, dar cu o pregatire profesionala exceptionala, categoric l-as alege pe cel neconventional! Fara niciun regret! Cel mai mult m-ar interesa profesionalismul, pregatirea si caracterul lui, care ar trebui sa rezoneze in primul rand cu clinica veterinara pe care o conduc si serviciile pe care aceasta le ofera. Ma intereseaza un candidat cu un background profesional solid, nu unul de calibru mediu sau mediocru. Trebuie sa inteleg, sa percep, sa accept si sa respect identitatea acestuia. Chiar daca asta implica un tatuaj sau un piercing.

Trebuie sa intelegem si sa respectam egalitatea intre indivizi, dincolo de infatisare, de culoarea pielii, a religiei sau a categoriei sociale. Sa incercam totusi sa doboram zidurile ideilor conservatoare si ale discriminarii si fim puternici in gandire.

A fi diferit nu inseamna ca esti mai putin pregatit profesional fata de cel care este obisnuit, a fi diferit nu inseamna ca esti mai prejos decat colegul tau. A fi diferit trebuie sa iti confere acelasi drept pe care il are si colegul sau adversarul tau, a fi diferit trebuie sa iti ofere aceleasi sanse la educatie si in cariera profesionala. A fi diferit este OK si trebuie sa fie OK.

So, be open minded! :)

 

 

(image credit: Pinterest)