Examenul clinic pe larg. Cheia către succesul tău.

Cazul unui mascul adult de Litoria caerulea

Chiar şi minore, schimbările de comportament la animalele exotice sunt frecvent indicatori ai stării de bunăstare. Stresul şi bolile întotdeauna vor produce schimbări în comportamentul animalelor, singura diferenţă este nivelul la care acestea vor fi expuse.

Dacă la câini şi pisici stresul poate trece neobservat pentru perioade de timp de până la câteva săptămâni, animalele exotice au o adaptabilitate redusă la factori stresori.

Amfibienii, păsările şi unele rozătoare sunt printre cele mai sensibile animale de companie la factori externi. Intervenţia promptă a medicului veterinar va face o mare diferenţă în procentul de supravieţuire.

Un caz exemplu este cel al unui mascul adult de Litoria caerulea (Whites tree frog) care a fost prezentat la clinică cu modificări minore de comportament: broasca s-a oprit din cântat.

Masculii de Litoria Caerulea sunt recunoscuţi pentru cântecul nocturn puternic, fapt ce îi face deosebiţi şi doriţi şi în acelaşi timp, de evitat ca animale de companie. Proprietarul avea doi masculi într-un vivariu arboreal natural iar acest mascul nu a mai cântat în ultimele două zile înainte de prezentarea la consultaţie.

12825198_10153352856646892_1467406481_n

Examenul clinic (efectuat cu mănuşi de protecţie umezite cu ser fiziologic) nu a adus nicio informaţie folositoare în explicarea comportamentului anormal. Pacientul avea o condiţie corporală corespunzătoare speciei şi vârstei ( fiind prezentat la control imediat după apariţia semnelor de boală), iar examenul mucoaselor, pielii şi extremităţilor a fost normal.

12784475_10153352856641892_1074756330_n

Pacientul a fost radiografiat conştient prin plasarea cutiei de transport cu hârtie umezită ca substrat pe xray plate. Imaginea obţinută a fost caracteristică pentru conţinut celomic normal şi material intestinal fibros, o cantitate nesemnificativă de substrat anorganic în colon şi prezenţa unui conţinut normal de gaz în mediul intestinal.

12833434_10153352856636892_1588521513_nTratamentul cu lactuloză PO şi băile vitaminizate au favorizat eliminarea fecalelor, prin hidratarea animalului şi susţinerea funcţiilor generale. Fecalele produse după tratament au fost evaluate microscopic iar examenul parazitologic a fost negativ.

E important să subliniez că investigaţiile şi intervenţia trebuie făcute în max 48 de ore, altfel mor rapid.

Discuţie:

Modificările de comportament la animalele exotice sunt de cele mai multe ori în directă legătură cu starea de bunăstare a animalului.

Un examen clinic complet împreună cu investigaţii de laborator şi/sau imagistice, vor indica cauza exactă, permiţând astfel instituirea unui tratament adecvat.

Alături de tratament specific, susţinerea generală este vitală în cazul animalelor exotice, acestea având de cele mai multe ori mecanisme reduse de adaptare/compensare.

Cu excepţia reptilelor, animalele de companie exotice vor avea o evoluţie a bolilor mult mai rapidă decat a companionilor câini şi pisici; medicul veterinar trebuie să streseze importanţa investigării complete cât mai grabnică a animalului şi acţionarea rapidă în vederea instituirii unui tratament specific.

 

DVM Ama Groza, Orwell Veterinary Group