Facultăţile de Medicină Veterinară din România, o privire rapidă pe oferta educaţională!

Vrei la FMV?

Bonjour!Pentru ca zilele trecute discutam cu cineva despre admiterea la medicina veterinara din Romania si studentul tipic de la MV, as vrea sa fac rapid o trecere in revista despre metologia de admitere de la cele cinci facultati de medicina veterinara din tara. Cateva informatii sunt proaspete (2014-2015) iar cateva sunt pentru anul universitar 2013-2014. Mare schimbare nu va fi, insa pentru ca mai este mult timp pana incepe nebunia cu „inscrierea la facultate”, hai sa vedem cum sta treaba cu „dosarul viitorului student la MV”. Pe parcurs, vom discuta despre fiecare facultate in parte, despre acreditari, burse si programe de studiu si voi intocmi impreuna cu voi un rating oficial. „Cea mai buna facultate de medicina veterinara din Romania”.Acum, haideti sa aruncam o privire pe ofertele educationale de la medicina veterinara!

1. Facultatea de Medicina Veterinara Cluj-Napoca:
2014-2015; (http://www.usamvcluj.ro/index.php/admitere)

-la sectia de predare in Lb.Romana, avem 160 locuri la buget si 20 de locuri la taxa). Taxa de studii este 4800 de lei/an.
-la sectiile de Lb.Engleza si Lb.Franceza, avem 30 de locuri pentru fiecare sectie (60 de locuri in total) si o taxa de studii de 4500 de euro/an.
-Admiterea la sectia de predare in Lb.Romana se face in baza unui calcul: 85% media notei de Bacalaureat + 15% nota de la proba teoretica (Biologie cls.aXIa test grila).
-Admiterea la sectiile de predare in Lb.Franceza sau Lb.Engleza, se face dupa ce sunt luate in calcul urmatoarele: Media bacalaureat 85% sau echivalentul ei, Eseu de motivatie in alegerea profesiei 10% si Voluntariat in folosul comunitatii sau animalelor) 5%.
-Interesant este ca exisa un sistem online de preinscriere, disponibil pentru candidati de la 1 Feb.

2. Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti:
2014-205; (http://fmvb.ro/social/?page_id=1360)

-Capacitatea maxima a locurilor disponibile este de 240 de locuri.
-Taxa de studii este de 3800de lei (nu am vazut noutati, insa pana in prezent aceasta este suma), platibila in 3 transe.
-Admiterea se face in baza unui calcul dintre: 50% Medie Bacalaureat si 50% nota examen scris la Biologie (cls.aXIa) si Chimie organica (cls.aXa)
-Vreau sa precizez faptul ca in 2012 admiterea avea formula 70% Medie Bacalaureat si 30% nota la alegere bac (Lb.Rom/Matem/Biol/Geografie.

3. Facultatea de Medicina Veterinara Timisoara:
2013-2014; (http://www.usab-tm.ro/USAMVBT_Organizarea-si-desfasurarea-admiterii_ro_1153.html)

-Avem 150 de locuri disponibile, dintre care 97 de locuri la buget si 53 de locuri la taxa.
-Facultatea dispune de sectie cu predare in Lb.Romana, unde taxa de studii este 4000lei/an si de sectie cu predare in Lb.Engleza, cu o capacitate de 30 de locuri si o taxa de de studii de 3200 de Euro/an.
-Admiterea s-a facut in baza Mediei de la Bacalaureat, iar in cazul existentei mediilor egale, s-a luat in calcul un criteriu de departajare, si anume nota de la Lb.Romana/Matem, de la Bacalaureat.

4. Facultatea de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Iasi:
2013-2014; (http://www.uaiasi.ro/admitere/)

-Locuri totale disponibile 150 (100 de locuri la buget si 50 de locuri la taxa).
-Admiterea se face dupa calculul urmator: 50% nota de la Lb.Romana de la Bacalaureat si 50% nota de la o alta proba scrisa la alegere.
-Taxa de studii este 4190 de lei/an, platibila in 4 transe.

5. Facultatea de Medicina Veterinara „Spiru Haret”, Bucuresti:
2013-2014; (http://www.spiruharet.ro/facultati/facultate.php?id=28)

-Facultatea dispune de 50 de locuri.
-Admiterea la facultatea se face in baza urmatoarelor: dosar, chestionar si interviu.
-Taxa de studii este de 7140 de lei/an.

Si acum , as vrea sa va intreb:

*Cum vi se pare metologia de admitere la medicina veterinara? *Cum era admiterea la medicina veterinara pe timpul vostru?
*Ce ati schimba la metodologia de admitere la medicina veterinara?

Pe parcursul acestei expuneri, care se va dovedi destul de lunga, vom discuta si despre admiterea la medicina veterinara, in strainatate.
…………………………………………………………….

(Photo source: Pinterest)