Generalitati despre bullying… sau hartuire, pe romaneste (I)

  Azi vorbim despre bullying, asa cum ii spun americanii. Noi ii spunem hartuire, dar hai sa intelegem

no-bullying-signs-right2

 

Azi vorbim despre bullying, asa cum ii spun americanii. Noi ii spunem hartuire, dar hai sa intelegem mai pe larg despre ce este vorba. O sa discutam mai mult in contextul hartuirii la locul de munca (cabinet veterinar, clinica, spital).

So, ce este acest bullying? Cum il identificam si ce masuri putem lua pentru a-l stopa?

Bullying-ul sau hartuirea, este o forma de comportament agresiv pe care cineva o foloseste in mod intentionat si repetat la adresa unei persoane, pentru a-i produce disconfort fizic, verbal si emotional. As putea spune ca este o forma puternica de hartuire intalnita sub mai multe infatisari, precum:

-amenintari

-zvonuri (barfe)

-atac verbal

-atac fizic

-umilinta

-discriminare

Persoanele implicate in acest tip de comportament agresiv:

-pot fi cele care hartuiesc

-pot fi cele hartuite

-pot asista la situatii de hartuire

In prima instanta, ti-as sugera sa te gandesti la cele de mai sus si sa iti regandesti pozitia pentru o clipa. Exista solutii pentru fiecare situatie in parte, dar mai intai este necesar sa iti identifici pozitia.

1. Poate esti cumva cel care isi hartuieste colegii de munca? Nu ratezi nicio ocazie pentru a-i face sa se simta mici, marunti, nesemnificativi? Le razi in nas, pe la spate si te crezi un sef mai mic? Ai fost cumva umilit si tu la inceputul carierei tale si acum simti nevoia sa le dai colegilor tai o lectie despre inferioritate si lipsa de profesionalism? Iti face placere sa le aduci injurii si sa-i pui in situatii neplacute zi de zi? Ii ameninti si chiar ii lovesti, pentru a fi favorizat in ochii sefului sau doar pentru a te da mare si tare?

2. Sau esti cel care este hartuit zi de zi, pus la zid si umilit de colegii de munca mai vechi in breasla decat tine? Esti nou venit si nu faci parte din nicio bisericuta si pentru asta esti catalogat introvertit sau mai bine zis, ciudat? Esti o persoana culta si citita, iar pentru asta ti se aduc apropouri lipsite de bun simt? Te aflii la inceputul carierei tale si esti mai neindemanatic, iar colegii tai nu iti ofera ajutor, te pun in situatii neplacute si chiar te umilesc in fata sefului tau sau a proprietarului venit la cabinet cu animalul? Esti fortat sa accepti garzi de weekend in plus sau esti amenintat cu pierderea locului de munca in cazul in care vrei sa iti intemeiezi o familie?

3. Sau poate esti cel care asista mereu la scenele de hartuire ale colegilor de munca si nu faci nimic in privinta aceasta? Da, ti-e teama sa il raportezi conducerii pe colegul tau cu coomportament josnic! Sau poate te consideri genul de om „care nu se baga in asa ceva” sau crezi ca si daca ai zice cuiva, nu se intampla nimic? Consideri ca nu esti nici pro si nici contra, si stai bine in banca ta din grupul tau vesel.

Oricare-ar fi pozitia ta din cele trei de mai sus, vreau sa iti spun ca exista solutii pentru schimbarea acestei situatii toxice de la locul tau de munca. Mai mult de 40% din personalul care lucreaza in cabinete veterinare si clinici, au experimentat si experimenteaza un nivel agresiv de hartuire din partea colegilor de munca.

Este foarte important sa iei atitudine in aceasta situatie, pentru a evita probleme grave precum conflicte majore, procese legale, pierderea locului de munca, referinte proaste, depresie, anxietate si alte probleme medicale sau sociale.

 

(Image credit: Google)