Ghibu Calin şi Simona, de la Akbarforce Kennel, Cluj-Napoca

Canisa Akbarforce

cs

Dupa o scurta pauza, va invit sa faceti cunostinta cu doi oameni frumosi, Simona si Calin, din Cluj-Napoca. Impreuna au dezvoltat o canisa superba si plina de valoare: Akbarforce!

Pofta la citit!

V.J: Crescator (dog breeder). Crescatorie, canisa, kennel ; Legi, licenta, inregistrare.

G.C: Crescator: Ghibu Calin & Simona; Canisa: Akbarforce, inregistrata la FCI, crescator de Cane Corso, Rottweiler si Labrador.

In viziunea noastra, un dog breeder este cel care isi sacrifica tot timpul in favoarea cainilor, incercand sa faca cele mai potrivite monte si sa produca exemplare de cea mai buna calitate.

V.J: Crescatorul onorabil versus crescatorul cu o reputatie proasta – deosebiri, sfaturi, cum alegem canisa.G.C: Reputatia unei canise se formeaza in timp, dupa multi ani de munca. Cand oamenii isi cumpara un caine, care la maturitate ajunge exact asa cum si-au dorit, te recomanda si au numai cuvinte de lauda la adresa ta. Dar daca in timp, exista mai multi oameni nemultumiti, cu siguranta se va auzi despre acea canisa.

Pentru persoana care isi doreste sa isi cumpere un caine, primul lucru pe care trebuie sa il faca, este sa sune la Asociatia Chinologica din orasul sau, pentru a lua la cunostinta ce canise sunt in apropiere si care sunt acelea care se ocupa cu cresterea rasei pe care si-o doresc. Al doilea pas necesar, este accesarea site-urilor de specialitate si ultimul este strangerea de informatii despre canisa aleasa.V.J: Canisa, un model puternic de business – Akbarforce Kennel (ce inseamna cu adevarat acest business, trecerea de la o pasiune la un job full time, timing si costuri, vanzare) + cum arata o zi normala, obisnuita pentru Akbarforce Kennel.G.C: Totul este din pasiune. O pasiune care nu include zile de vacanta, sarbatori sau duminici. In canisa, este activitate de dimineata pana seara.

Ca investitii mentionez achizitionarea unor exemplare deosebite, atent selectionate, din monte alese cu grija. Dupa care urmeaza investitia in hrana de calitate, care ajuta la cresterea si dezvoltarea armonioasa a puiului, vitaminele care se administreaza pe tot parcursul cresterii acestuia si la maturitate. Pentru a putea scoate noi generatii din exemplarele achizionate, trebuie sa alegem masculi de calitate, arbitrati, care transmit gene bune.

Pana la momentul producerii unei monte, catelul junior incepe perioada de arbitraj in expozitii, care necesita timp pentru dresaj si participare, dar si bani pentru participare, vitamine si antrenamentul exemplarului.

Dupa ce are loc monta, si au sosit pe lume noii puiuti, acestia au nevoie de ingrijiri speciale, caldura, liniste pentru proaspata mamica, mediu steril si ajutor la nevoie din partea noastra. La momentul potrivit, cand cei mici se pot hrani cu hrana solida, trebuie sa avem grija ca aceasta sa fie de buna calitate, pentru a se dezvolta frumos si de asemenea este de nevoie de vaccinari, deparazitari si acte pedigree.

O zi obisnuita din viata noastra, incepe cu trezirea de dimineata, de la ora 7, cand trebuie hraniti juniorii canisei. Apoi urmeaza iesitul pe rand al fiecarui caine din canisa. Fiecare caine isi petrece cam 15 minute la plimbarea prin curte, timp in care se pregateste mancarea pentru cina.

Dupa ce am terminat cu pregatirea mesei, iesim pe rand cu cate doi catei la padure, deoarecem locuim aproape de padure, unde ne plimbam, ne jucam cu mingea sau avem lectii de dresaj. Vara, plimbarea la padure este inlocuita cu inotul, avand un rau in vecinatate. Ajunsi acasa, dupa ce toti cateii si-au consumat energia, pe la ora 15 luam si noi pranzul, iar la ora 19 servim cina pentru patrupede. Cand toata lumea doarme, avem timp si pentru familie, prieteni, lectura sau cinema.

V.J: Informatii valoroase despre caini, canisa, medicina veterinara – carti din biblioteca personala, studiu individual, sursa de informatii, afilieri si membership-uri in strainatate.

G.C: Totul se invata pe parcurs, cu ajutorul informatiei din biblioteca sau internet, dar la noi un rol important in acumularea cunostintelor, au avut prietenii din aceeasi bransa si veterinarul cu care colaboram. De asemenea, suntem un mare fan al emisiunii lui Cesar Millan.

V.J: Relatia cu medicul veterinar – abonamente la clinica veterinara, discount-uri, medicatie la domiciliu sau la medicul veterinar, sfaturi, suplimente.

G.C: Deoarece noi suntem o familie mare, compusa din noi (Simona si Calin) si peste 10 patrupede, prezenta unui veterinar in viata noastra este foarte importanta. Veterinarul este omul din umbra dezvoltarii noastre si este prezent mai tot timpul, deoarece totul se petrece in prezenta lui : pregatirea pentru monta, monte, supravegherea gestatiei, ecograf, fatari, vaccinari si deparazitari, controale periodice.

Cine isi doreste un catel, trebuie sa stie ca este o responsabilitate mare, un suflet care are nevoie de un stapan si de un veterinar.

V.J: Dresaj – cat de important este comportamentul cainilor, alegerea unui dresor/dresaj calitativ, costuri, sau dresaj la domiciliu de catre crescator.

G.C: Atata vreme cat ne dorim un catel, trebuie sa ne gandim si la ce asteptari avem de la el. Dresajul este obligatoriu, este nevoie de disciplina, pentru a se stabili o relatie catel-stapan si pentru a se stabili ierarhia familiei.

Dresajul se poate face de catre stapan daca are informatia necesara, de catre un dresor autorizat sau putem cere ajutorul crescatorului, de unde s-a cumparat catelul. Iar acesta ne va putea da informatiile primare, pentru a ne descurca la inceput.

V.J: Imperechere, monta – cum evitam problemele genetice ce pot aparea dupa monta, cum alegem partenerul/partenera de imperechere (criterii ; selectie) ; de ce incurajam cosangvinizarea in locul selectiei naturale ?

G.C: Aici vorbim de genetica, dar in mare, orice crescator isi alege 3-4 masculi, dupa care face o selectie si isi alege unul. Noua pereche trebuie sa se completeze atat fizic, cat si temperamental.

Intotdeauna se vor verifica pedigree-ele, asta doar daca nu dorim sa intram in genetica si sa vorbim despre urmarirea unor aspecte fizice sau psihice, in urma carora avem nevoie de consangvinizari, insa aici trebuie sa vorbim cu un specialist.

V.J:: Cuparea urechilor si taierea cozii – legal/ilegal, moft sau necesitate, da sau pentru ? Castrarea/sterilizarea cainilor de show canin (indicat sau nu, indicatii)

G.C: Cuparea este folosita doar pentru aspectul fizic, dar tot mai multa lume prefera sa renunte la cupaj. Sunt rase la care, inca este admis cupajul. De exemplu, noi avem Cane Corso atat cu urechi cupate, cat si necupate.

Castrarea cainilor pentru show nu este indicata. Cum se vor mai reproduce atunci exemplarele ? Un caine de show inseamna ca este un caine de calitate, atata timp cat nu apare un defect pe parcurs. Orice caine care nu este de show si nu are drept de monta, ar fi indicat sa fie castrat. Astfel, am evita inmultirea cainilor fara pedigree, am evita metisii si prin urmare, aparitia cainilor de rasa comuna, care in general, ajung pe strada, fiind caini nedoriti.

V.J: Concursuri canine – nationale/internationale, premii, standarde, criterii, diploma de pedigree « pure breed », alte detalii.

G.C: Noi mergem des si cu toti cainii la concursuri, o mare parte din ei fiind campioni. Ne place sa mergem la arbitrii specializati pe rasa respectiva si mai putin la allrounderi.

De exmplu, la Cane Corso, expozitia de club, cu exemplarul meu Vincitore Nero Gloria, am castigat clasa din 7 femele. La expozitia Open din Timisoara, am castigat clasa Junior cu Black Excalibur Kara, femela de Rottweiler, din 8 femele in clasa.

V.J: Cainele din canisa versus cainele din adapost – motive, poveste.

G.C: Diferenta este foarte mare. Cainele din canisa este un caine educat, antrenat, hranit corespunzator, traieste in conditii de igiena, are iubirea si afectiunea de care cateii au atata nevoie, pe cand un catelus din adapost traieste in boxa cu alti cativa prieteni, in lipsa conditiilor de igiena, cu mancare putina si de proasta calitate, iar afectiunea… lipsind cu desavarsire.
……………………………………………………………………..
Good evening, everyone!

After a short break, I want you to meet two wonderful people, Simona and Calin, from Cluj-Napoca. They built and developed an extraordinary dog kennel, Akbarforce!

Enjoy your reading!

V.J: Breeder : Ghibu Calin&Simona; Kennel: Akbarforce, registered at FCI, dog breeder of Cane Corso, Rottweiler and Labrador.

G.C: In our vision, a dog breeder is the person who sacrifices all his time in the favor of his dogs, trying to obtain and match the best freshenings and to produce the best quality specimens.

V.J: The honorable breeder versus the breeder with a bad reputation – differences, advices and how to choose the kennel.

G.C: The reputation of a dog kennel takes a lot of time, even years of work. When people buy a dog, who reaches maturity exactly like expected, they recommend you and build your reputation in a positive way. But if in time, there are many unsatisfied clients, this will absolutely lead to a negative impact on your kennel.

The person who desires to buy a dog, as a first thing to do is to call the Kinological Association from his town, to obtain the information regarding the existing kennels in his hometown area.

The second necessary step is to access all the websites which provide quality information about the breeds he is interested in and assimilate all of this knowledge for a better match.

V.J: Dog kennel, a powerful model of business- Akbarforce Kennel (the true meaning of this kind of business, taking the stairs from a hobby to a full time job, timing and costs, selling) and its daily routine.

G.C: Everything is made from passion, with passion. A passion like this doesn’t have holidays or Sundays. In our kennel, there’s activity from dawn till the night falls.

We have invested in buying quality pups, considering selective breeding and criteria. Also, there is an investment in quality food, which is contributing to a balanced development of the puppies, in vitamins and suplements which are being administered to them during their growth period till maturity. For obtaining new generations of descendants, we must choose great quality males, with good genes and arbitration.

Until the moment of a new freshening, the junior puppy begins his arbitration period during expositions. This requires time for his canine education and contest participation, but also there is a requirement for money, vitamins and canine training.

After the freshening and the arrival of the newborn puppies, these little ones need special care, warm, a sterile environment and of course the mummy needs a quiet place and if needed, some help from our side. When time comes, and the little ones can manage solid food, we must provide them the best quality dog food, for a balanced development. There will be a need for vaccines, dewormings and pedigree documents.

An ordinary day from our daily routine begins at 7 am, when we serve breakfast to the little ones, followed by an individual walk of every single dog in the backyard, which takes like 15 minutes, time used for preparing dinner.

After I finished preparing the meals for dinner, we go for a walk to the forest in series of two. We live near the forest and this gives us a great advantage for walking our dogs, playing, fetching ball and also training. During summer, we add to our daily routine, swimming, because we have a river next to our home. Once we arrive at home, after all the dogs have ran out of energy, at 7 pm we serve dinner for our beloved four legged companions. And when everybody sleeps, we make time for ourselves, friends and other hobbies.

V.J: Valuable information about dogs, dog kennels, veterinary medicine-books from your personal library, individual study, information source, foreign memberships.

G.C: Everything is being learned in time. With the help of the information from our library or internet, but the major role in our story was taken by the veterinarian and also by our friends. We also are a great fan of Cessar Millan.

V.J: The relationship with the veterinarian-practice subscriptions, discounts, meds and advices.

G.C: Because of the fact we are a big family, with over ten four legged companions, the presence of the veterinarian in our life is very important. The veterinarian is the person behind our professional growth and he is like, omnipresent. Everything happens at his side: preparations for freshenings, dewormings, vaccinations, births and period consults. If your desire is to get a companion dog, you need to know that he needs an owner and also a veterinarian.

V.J: Canine education-how important is the dog behavior, how do we choose the training and canine education for our dogs ?

G.C: As long as we want a puppy dog, we need to think about our expectations from him. Training and education are mandatory, and discipline is needed for establishing a relationship dog-owner and also, for building the family hierarchy.

The training can be made by the owner, only if he manages the information correctly. It is recommended to appeal to a specialized dog trainer or we can require some help from the breeder. At the beginning, we can obtain the primary information from there.

V.J: Copulation and freshening- how can genetic problems be avoided, how can we choose the right partner for the perfect match ? Why do we encourage consangvinization instead of natural selection?

G.C: We are talking here about genetics, but in general a breeder chooses 3-4 males, after that he makes another selection and picks only one. The new pair needs to find a completely match physically and temperamental. We always check the pedigree documents, but we do appeal for a specialists advices.

V.J: Cropping and docking –legal/illegal aspects, necessity or a caprice? Spaying show dogs.

G.C: Cropping is used only for the physical aspect, but a lot of people gave up on cropping the dog ears. There are breeds where cropping is still encouraged. For example we have Cane Corso with cropped and uncropped ears.

Spaying the dog show is not indicated. Then how the specimens will reproduce? A dog show is a quality dog, as long as no defects appear on the way. Any dog who is not part in the dog show world and has no right of reproduction, should be spayed.

This way, we will avoid the breeding of the dogs with no pedigree, we will avoid the stray dogs and the large multiplication of stray dogs, who unfortunately become unwanted dogs.

V.J: Canine contests-national and international/awards, criteria, pedigree and pure breed.

G.C: We often go to canine contests, with all of our dogs. A major part of them are champions. We like to go specialized arbitrators on the breeds we raise, and less likely to all rounders.

For example, at Cane Corso, at the club exposition, my dog Vincitore Nero Gloria, won the class from 7 females. At the Open from Timisoara, we won the Junior class from 8 females, with my Black Excalibur Kara, a Rottweiler female.

V.J: The dog from the kennel dog club versus the shelter dog

G.C: There is a great difference between them. The kennel dog is well educated and trained, well fed, living in very good conditions of hygiene. He receives the love and affection he needs for a balanced life.

On the opposite side, the dog from shelters, is sharing his small home with many other dogs, is fed very bad or extremely rare and does not receive any kind of affection. Which is extremely sad.