Dr. Grosu Adriana, Medic veterinar Hemopet

Medic veterinar de succes

Noaptea tarziu inainte de culcare, multi dintre noi stam la lumina lampii si citim din cartea preferata sau studiem materiale interesante din diverse domenii.

Pentru lectura din aceasta seara, va propun un material interesant despre prima banca de sange pentru animale Hemopet Blood-bank, eroii donatori si oamenii din spatele cortinei.

Pentru acest interviu, am avut ocazia sa cunosc un om si un medic veterinar minunat, care a stat in spatele acestui proiect extraordinar, contribuind la implinirea lui cu un profesionalism desavarsit si o tarie de fier. Grosu Adriana.

Interviu cu Grosu Adriana, DVM Hemopet

V.J: Ce anume v-a determinat sa alegeti cariera de medic veterinar si cum a fost pe bancile facultatii de medicina veterinara? Ce disciplina v-a fermecat atunci cu adevarat ?

Ce motivatii ati purtat in suflet atunci cand ati intampinat obstacole greu de traversat, in cei sase ani de facultate ?

G.A: Dintotdeauna mi-au placut animalele şi de cate ori vedeam vreo vietate într-o situaţie gravă încercam să o salvez. Acesta a fost primul pas spre această carieră. Al doilea pas l-am facut în momentul în care am vrut mai mult, am vrut să fac palpabilă dorinţa şi am ales să fac Facultatea de Medicină Veterinară.

Satisfacţia este înzecită în momentul în care îti vine pacientul intr-o stare gravă şi tu ca medic faci tot ce-ţi stă în putinţă şi îl salvezi. În facultate am cochetat cu mai multe materii dar cel mai mult mi-a plăcut anatomie patologică, o materie grea dar interesantă. Am început să lucrez în cabinet încă din anul al 3-lea, acest lucru m-a făcut să depăşesc anumite obstacole şi să-mi doresc să fiu din ce în ce mai bună.

V.J: In viziunea Dvs. ce schimbari ati dori sa vedeti in sistemul educational din facultatile de medicina veterinara?

Cat de mult ar influenta viitoarea cariera de medic veterinar prezenta unor elemente de peste hotare, precum tehnologia ultra-moderna, sistemul de predare dinamic si mai ales, accesul la o linie directa de finantare a studiilor ?

G.A: Din punctul meu de vedere, sistemul educational din facultaţile de medicină veterinară, este într-o continuă schimbare şi încercare de adaptare la un program pliabil pentru lipsurile pe care le avem in Romania. Mi-ar plăcea să vad că în viitor studenţii pot dezvolta o relaţie mai bună cu profesorii prin crearea unor proiecte care să-i stimuleze să înveţe mai mult, să interacţioneze atât cu pacienţii cât şi cu proprietarii sub supravegherea profesorilor şi să fie mai implicaţi în managementul cazurilor, mai ales în anul final de studiu.

Faptul că în timpul facultăţii am participat la diferite congrese naţionale şi internaţionale, m-a ajutat să-mi doresc să aflu mai multe informaţii decât cele pe care le aflăm de la cursuri, schimburile de experienţa dintre diferite universitaţi atât din ţară cât şi din străinătate pot aduce un beneficiu major în evolutia pe termen lung a medicinii veterinare prin captarea informaţiilor oferite de alţii şi implementarea acestora la noi.

Studenţii ar trebui să aibă acces la fonduri prin care să se poată susţine pe timpul facultăţii lăsând grija de a supravieţui în favoarea dezvoltării profesionale.

V.J: Cum ati descrie aceasta calatorie frumoasa catre succes ? De la o studenta pe bancile facultatii de medicina veterinara, la o cariera promitatoare de medic veterinar, catre antreprenoriat ? Sunteti membru fondator Hemopet.

Cum a aparut aceasta viziune deosebita, pe care ulterior ati reusit sa o transformati cu succes intr-un business valoros?

G.A: În primul rând, as dori să mentionez că Hemopet nu este un business, este o organizatie caritabilă, non-profit, menită să împingă nivelul servicilor medicale veterinare din România înspre unul occidental.

Am început proiectul împreună cu prietenele mele imediat ce am terminat facultatea de medicină veterinară. A fost foarte greu, dar a meritat din plin. Ne putem mândri că am contribuit la salvarea multor vieti, si asta ne recompensează din plin eforturile.

V.J: Ce reprezinta cu adevarat Hemopet pentru iubitorii de animale si pentru medicii veterinari din bransa ? Cu ce ochi a fost privita la inceput transfuzia de sange la animale si cum decurg lucrurile acum ?

Pe viitor, cum v-ati gandit sa puneti in valoare importanta transfuziilor de sange la animale si sa oferiti informatii si cunostinte medicale, iubitorilor de patrupede ?

G.A: Hemopet este o alternativă la îndemâna oricărui medic veterinar pentru a efectua transfuzii de sânge rapid, corect si sigur. Pe lângă livrarea produselor sanguine în sine, Hemopet doreste să fie centru de referintă pentru specialisti.

Organizăm sesiuni de informare, workshop-uri, conferinte cu speakeri internationali, evenimente deschise pentru medici, studenti, chiar si pentru proprietarii de animale. Dacă la început ne-am lovit de multe obstacole, am reusit să trecem cu bine peste multe dintre ele prin muncă multă si păstrându-ne ambitia si încrederea că vom reusi.

Dovadă că merită să continuăm proiectul Hemopet sunt chiar mărturiile proprietarilor de cătei donatori care ne sustin si vin la datorie lunar: „Noi, adică subsemnatul si Sniff, vom încerca să fim mereu acolo chiar dacă nu putem de 12 ori pe an si vă doresc să vă extindeti în toată tara, că din păcate este nevoie.” (Doru George Niculescu) ; „Câinele meu a suferit până acum 3 operaţii destul dee invazive, şi îi mulţumesclui D-zeu ca nu am avut nevoie de sânge. Dar şi dacă aveam, aş fi dat orice să existe o astfel de organizaţie.” (Monica Fluturas)

V.J: Hemopet – care sunt conditiile pentru ca un animal sa doneze sange si cum decurge o recoltare ? Care sunt avantajele si dezavantajele donarii de sange, atat pentru pisici, cat si pentru caini?

Hemopet Blood Bank – cum arata o banca de sange pentru animale si care este mersul lucrurilor, atunci cand este nevoie de o transfuzie de sange ?

G.A: Pentru a putea dona sânge, un câine trebuie să fie clinic sănătos, să aibă între 1 si 8 ani, peste 25 de kg si să fie cuminte. Pisicutele trebuie să îndeplinească aceleasi conditii, cu exceptia greutătii, minimul de kilograme obligatoriu fiind de 4 kg. Recoltarea este o procedură extrem de simplă si durează 10 minute. Am filmat totul pentru cei care vor să se informeze, iar filmuletul poate fi găsit pe Youtube si pe pagina de facebook a Hemopet Blood Bank.

Nu există dezavantaje în cazul donării de sânge la animale, chiar este bine pentru sănătatea lor să doneze regulat, la fel ca si la oameni. Este important ca donatorii nostri să fie sănătosi, de aceea le oferim vaccinul anual gratuit, deparazitări interne si externe regulate, analizăm sângele după fiecare donare, oferim reduceri la analize si tratamente si consultatii gratuite.

Hemopet este o bancă de sânge care asigură livrarea produselor sanguine la cabinetele medicale, pentru a asigura viabilitatea produsului. În momentul în care un medic hotărăste să efectueze o transfuzie si apelează la noi, atunci îi putem recomanda produsul potrivit si îl putem livra în aproximativ o oră în Bucuresti si în 24 de ore, oriunde în tară.

Recoltarea, depozitarea si prelucrarea sangelui integral si a produselor sanguine se face in conditii de maxima siguranta in cabinetul veterinar Hemopet. Colaborarea intre acest proiect si clinica veterinara s-a facut special pentru a veni in ajutorul pacientilor ce necesita servicii de urgenta sau terapie intensiva.

V.J: Aveti vreun mesaj pentru iubitorii de patrupede, cat si pentru viitorii medici veterinari.

G.A: Pentru a putea să ducem mai departe ceea ce am început acum 2 ani, avem nevoie de cât mai multi donatori care să vină regulat. Am creat un grup deschis pe facebook pentru donatorii nostri, se numeste „si câinele meu este erou !”, grup unde toti proprietarii pot schimba păreri, pot pune întrebări, se pot programa pentru donat, etc.

Încercăm să fim cât mai aproape de proprietarii de animale organizând evenimente la care pot participa cu totii si în cadrul cărora ne putem cunoaste mai bine. Asadar, vă invităm să ne vizitati pe facebook, să fiti la curent cu toate activitătile noastre si nu uitati : „Donează sânge, salvează vieti !”

……………………………………………………………………………..
Everyday, before going to bed, most of us enjoy reading in our beds a new chapter from our favorite book or studying interesting journals from different areas of interest.

For tonight’s lecture, I propose an interesting material to read, about the 1st blood bank for pets, from Romania, Hemopet Blood-Bank, the hero donors and the people from backstage.

For this interview, I had the opportunity to meet an extraordinary person and veterinarian, who stood up for this great project, contributing to its success with a perfectly professionalism and an iron strength. Grosu Adriana.

Interview with Grosu Adriana, DVM Hemopet

V.J: What exactly determined you to choose becoming a veterinarian and how were things back then, when you were a student? What course challenged you for real?

What motivations during the 6 years of veterinary medicine faculty, have you kept for yourself, when things got tough?

G.A: I have always loved animals and every time I saw an animal being in a difficult time, I tried my best to save him and give him a chance. This was the 1st step into this career. My 2nd one was when I wanted to do more, and that happened when I chose to become a veterinarian and enrolled into university.

My personal satisfaction is ten times bigger now, because I really do have real chances to save animals lives when they arrive injured in my practice. Well, I enjoyed a lot of courses, but most of all I liked veterinary pathology, which is a very interesting and difficult course. I began working in a practice starting from my 3rd year of faculty, a fact that allowed me to build my medical education and to become a very good prepared veterinarian.

V.J: In your vision, what would you like to change in the veterinary medicine educational system from Romania? How much would it count to the veterinarian profession, the existence of some overseas elements, like the student being able to access a student loan for his education, ultra modern technology or the dynamic teaching?

G.A: From my point of view, the veterinary medicine educational system, at this point is in a continuous change and adaptation to a realistic program which embraces the current situation and lack, that Romania is confronting with. In the very next future, I would like to see a better interaction student-professor, teaching stimulus and projects for the students and a greater and deeper knowledge of the management in patient-pet owner cases.

During university, I was able to participate to various congresses, national and internationally and that helped me to achieve better results as a future veterinarian and also, the exchange programs from my country and from overseas, brought a major change into my medical path.

I strongly recommend these interactions. Students need to access student loans for their tuition, letting aside their personal worries for survival and focus only on their education and professional development.

V.J: How would you describe this beautiful journey to success? From a veterinary medicine student, to a promising career as a veterinarian and entrepreneur? You are one of the founders of Hemopet.

How this special vision appeared to you and how you managed to create and develop such a successful business?

G.A: First of all, I would like to mention the fact that Hemopet is not a business, it’s a charity organization, NGO, so it’s non profit. The purpose of Hemopet is to develop at greater and occidental standards, the veterinary medical services.

I started this project with my friends from university, right away after graduation. It was tough and it was quite a challenge, but it really worth it. We are very proud for contributing in saving so many lives and this fact gives us a great satisfaction for our work.

V.J: How Hemopet is really seen in the eyes of the pet owners and of course, in the eyes of all veterinarians? How things were right at the beginning and how blood transfusion for pets was seen? What about now?

Have you considered for the very next future how to bring value for Hemopet and how to promote the importance of blood transfusions in animals?

G.A: Hemopet is a beneficial and handy alternative for every single veterinarian who needs to make blood transfusions quick, correct and safe. Along with delivering the blood products, Hemopet wants to become a reference center for specialists. We organize sessions to inform people, workshops, conferences with international speakers, open seminars for students, veterinarians and even for pet owners.

At the beginning we had a lot to deal with, but in time our work and efforts, repaid us with success and confidence. An example of a living proof of our work, is represented by the pet owners testimonials of hero donors, like: „Me and Sniff, we’ll try to be there for you when it is needed, even if 12 months isn’t possible. We wish you the chance to expand your work all over the country, because it’s necessary.

Dory George Niculescu.”; „My dog has suffered 3 surgeries till now and thank God, there was no need for blood. But if back then he needed the blood, I wish at that point, such a NGO like you, really existed! Monica Fluturas.”

V.J: Hemopet- what are the conditions for an animal to be able to donate blood and how the procedure is being made? Which are the advantages and disadvantages of donating blood, for both cats and dogs?

Hemopet Blood-Bank- what does it look like inside a blood bank and how things really work when there blood is required?

G.A: For being able to donate blood, a dog has to be healthy, to be around 1-8 years old and over 25 kilograms. Cats must provide the same criteria, except the weight, the minimum required being 4 kilograms. Blood taking is a simple procedure and it takes like 10 minutes. We have filmed all the procedure and uploaded on Youtube. You can watch the video there and also on Hemopet Blood Bank Facebook page.

There are no disadvantages when pets are donating blood, more important is that donating blood is a good thing and it’s even recommended for their health. It is extremely important that the donors are healthy and this is why we offer them the annual vaccine, internal and external deworming, we make blood analysis after each donation and also we provide free check ups and deductions for lab analysis. Hemopet is a blood bank who also delivers blood products in vet practices, for a greater viability of the product.

When a veterinarian decides for a blood transfusion, he comes to us and we can recommend the proper blood product, which can be delivered in 1 hour in Bucharest and in 24 hours in the country. Blood taking, depositing and processing of the blood or blood products, are being made under maximum safety conditions, inside the Hemopet practice. The collaboration between this project and the practice, was specially designed to offer a helpful method for the patients which need emergency care or intensive care services.

V.J: Do you have a message for people who love animals and also for the future veterinarians.

G.A: For being able to move forward with our project which we started 2 years ago, we need as many donors as possible, the also called regular donors. We created a Facebook group, called „my dog is a hero!”, a group where pet owners can talk, ask questions and make appointments for donating blood. We are trying to develop a closer approach with the pet owners, organizing all kind of events.

We invite you to take part into this project „Donating blood, you save lives!”

 

logo hemopet