Hemartom la leoaică

Case report

 

Definiție

Formațiune pseudotumorală constituită din aceleași componente tisulare, ca și organul la nivelul căruia se dezvoltă, dar se deosebește prin structură, aranjamentul și gradul de diferențiere anormal al țesuturilor.

Introducere

Patologia felinelor mari care trăiesc în condiții artificiale ale parcurilor zoologice pot oferi deseori surprize mari.

Cazul prezentat mai jos întărește fără îndoială această afirmație.

Materiale și metode

Cazul a fost reprezentat de o leoaică de 12 ani de la Zoo Galați. A fost observată acum câteva luni o tumoare care creștea într-un ritm foarte rapid.

hl1

S-a hotărât o intervenție chirurgicală care s-a și efectuat sub anestezie generală, precedată de sedarea de la distanță cu o pușcă cu aer comprimat.

Intervenția în sine a constat în îndepărtarea tumorii, o formațiune de 6 kg, urmată de o sutură în puncte separate cu fir monofilament, resorbabil.

Tumoarea a fost analizată citologic și histopatologic la Laboratorul de Patologie al Facultății de Medicină Veterinară București.

Este extrem de important ca înaintea oricărei intervenții să fie obținute toate informațiile utile care să ajute la cunoașterea pacientului. Acest lucru a fost realizat prin: anamneză și o evaluare a pacientului pe baza unor criterii elaborate de American Society of Anaesthesiologists (A.S.A).

Anamneza a arătat că este vorba de un animal născut în captivitate, în vârstă de 12 ani. Adela nu a beneficiat de niciun tratament hormonal anterior, a avut o singură naștere, iar clinic se observa o formațiune abdominală ce a apărut în urmă cu aproximativ 12 luni și care a crescut în ritm rapid, până la dimensiunea unei mingi de fotbal.

Evaluarea pacientului pe baza criteriilor A.S.A

CRITERII DE EVALUARE ASA:

 • ASA1 Pacient normal, sănătos prezentat pentru intervenţii elective (ex.: castrare/sterilizare, proceduri cosmetice)
 • ASA 2 Pacient cu afectare sistemică uşoară/moderată sau cu afecţiuni localizate. Pacienţii pediatrici sau geriatrici, în stare bună de sănătate (ex.: tumori cutanate, fracturi simple, intervenţii oftalmologice)
 • ASA 3 Pacient cu boală sistemică severă, dar care nu influenţează funcţionarea organismului (ex.: febră, deshidratare, anemie, hipovolemie uşoară)
 • ASA 4 Pacient cu afecţiune sistemică severă ce constituie o ameninţare pentru supravieţuire (ex.: insuficienţă cardiacă, uremie, septicemie, hemoragie severă)
 • ASA 5 Pacient muribund, cu şanse de supravieţuire sub 24 de ore (ex.: şoc profund, traumatisme severe, volvulus-dilataţie gastrică) E Emergency – urgenţe chirurgicale/anestezice

Conform acestor criterii, pacientul nostru a fost încadrat în grupa 2 de risc, protocolul anestezic fiind adaptat acestuia. 

Anestezia 

Pentru imobilizare:

 • Medetomidină 3 mg
 • Ketamină 300 mg

Amestecul a fost inoculat cu pușcă cu aer comprimat în musculatura posterioară a coapsei.

Pentru menținere a anesteziei s-a utilizat amestecul BLK:

 • Butorfanol 10 mg
 • Lidocaină 120 mg
 • Ketamină 500 mg

În 500 de ml soluție Ringer Lactat, intravenos, în cantitate totală de 1000 ml.

În timpul operației (1 h și 50 min), anestezia a trebuit să fie suplimentată cu ketamină (200 mg), butorfanol (20 mg) și medetomidină (50 µg)

TEHNICA CHIRURGICALĂ

 Pregătirea câmpului operator prin raderea părului, dezinfecția cu clorhexidină și iod povidonă

 • A fost efectuată o incizie eliptică a pielii, urmată de rezecția „en bloc” a tumorii  din aproape în aproape, până la înlăturarea formațiunii tumorale în totalitate.
 • Pentru hemostază s-au folosit electrocoagularea, forcipresura și ligaturile.

hl2

Pe tot parcursul intervenției pacientul a fost în permanență monitorizat de medicul anestezist,  împreună cu o echipă de studenți. Administrarea anestezicelor intraoperator a fost efectuată în funcție de necesitate, pentru  realizarea unei analgezii eficiente.

hl4

 • Sutura pielii în puncte separate cu fir resorbabil, iar la final leoaica a fost decuplată de la monitor și perfuzii și transportată în adăpost pentru trezire.
 • Din formațiunea tumorală au fost recoltate probe pentru realizarea examenului citologic în cadrul laboratorului de morfopatologie al Facultății de Medicină Veterinară București.

Vindecarea a fost completă, cu o cicatrice mică după 2 luni de la intervenție.

Rezultate

Fragmente reprezentative ale masei tumorale extirpate au fost supuse unor tehnici uzuale de citologie și histologie. Examenul citologic a fost elocvent apărând o populație omogenă de celule mezenchimale fuziforme cu o dispunere izolată care erau expresia unei displazii ușoare cu anizocarioză și anizocitoză discretă.

hl3

Din punct de vedere histologic, formațiunea este parțial acoperită de epidermă și se răspândește de la derma superficială spre derma profundă, fără implicarea straturilor adiacente de mușchi sau vase de sânge și limfatice.

Masa neoplastică este compusă din straturi dense de fibre colagene dispersate prin spații goale optice reprezentate de edem. Atipia celulară și mitoza nu sunt prezente în secțiunile examinate.

Concluzii

Aspectele citologice și histologice asociate cu datele clinice pledează pentru un diagnostic de hamartom fibroadenomatos.

Este cunoscut faptul că acest tip de tumoare este benignă, cu pronostic favorabil, fără recurență locală după extirparea chirurgicală completă.

Acest tip de tumoare este descrisă pentru prima dată la carnivore sălbatice în țara noastră.

 

Autori

Alexandru Diaconescu1, Dan Gîscă2, Manuela Pascal3, Teodoru Soare1

1 Facultatea de Medicină Veterinară București, diaconescu_vet@yahoo.fr

2Cabinet Medical Veterinar Individual Dr. Dan Gîscă, c_mv@windowslive.com

Animal Health Trust, UK