Interviu Dr.Ioana Cristinoi

Medic veterinar de succes

Dr.Ioana Cristinoi este un medic veterinar foarte pasionat de ceea ce face, fiind un exemplu frumos pentru noua generaţie de medici veterinari. Prin mâinile ei trec zeci de pacienţi pentru care fizioterapia este singurul mod de recuperare către o viaţă normală.

cmv-01

 

V.J.: Cum vezi standardele educaţionale la care au acces studenţii, la 4 ani de la terminarea Facultăţii de Medicină Veterinară?

I.C.: În cadrul sistemului de educaţie naţional nu ştiu cât de mult s-au schimbat lucrurile în aceşti patru ani, însă pentru cei care vor să aprofundeze, accesul la informaţii actuale este foarte facil acum datorită multitudinii platformelor educaţionale care sunt din ce în ce mai accesibile chiar şi pentru studenţi.

De asemenea, studenţii pot avea acces la congrese şi workshop-uri unde pot lua contact cu diverse ramuri ale medicinei veterinare, fiindu-le mai uşor să-şi aleagă o specializare în viitor.

V.J.: Din acest punct de vedere, ce consideri că-ţi lipsea cel mai mult în anii studenţiei?

I.C.: Practica.

Din păcate nu pot spune că am căpătat suficientă experienţă practică în timpul facultăţii, motiv pentru care din anul 4 de facultate am început să lucrez ca asistent veterinar pentru ca la capătul celor 6 ani de facultate să pot avea curajul şi siguranţa de sine pentru a mă angaja ca medic veterinar.

spoty2

V.J.: Eşti specializată CCRP (Certified Canine Rehabilitation Practitioner), cum se aplică la modul practic această specializare în medicina veterinară din România şi ce beneficii majore aduce în acest sistem?

I.C.: Fizioterapia este un domeniu destul de nou în medicina veterinară pe plan mondial şi are poate cea mai mare dezvoltare la ora actuală în branşă. Din fericire, România are la ora actuală 2 specialişti în domeniu (Dr. Ionuţ Ciupercă şi subsemnata), ambii certificaţi internaţional de către Universitatea din Tennessee, situând astfel România printre ţările care pot oferi servicii de specialitate la cele mai înalte standarde în acest domeniu.

ic3

Deşi începuturile au fost timide, la ora actuală din ce în ce mai mulţi colegi recomandă fizioterapia ca metodă de tratament post chirurgical sau chiar conservativ, reuşind astfel să grăbim recuperarea şi să ajutăm pacienţii să-şi atingă potenţialul maxim în urma accidentărilor sau a patologiei neurologice sau osteo-articulare.

ic5

Din punctul meu de vedere, beneficiul major al fizioterapiei este faptul că reuşim prin mijloace noninvazive să redăm o bună calitate a a vieţii atât pacienţilor noştri cât şi proprietarilor acestora, reuşind astfel în multe situaţii, să salvăm vieţi.

V.J.: Clinica Falcon vet oferă standarde deosebite pentru practicarea Fizioterapiei veterinare şi rezultatele pe care le au pacienţii tăi după şedinţele de fizioterapie sunt pe măsură. Totuşi, la ora actuală fizioterapia veterinară este încă un domeniu fresh. Ce ar trebui un proprietar de patruped să ştie?

I.C.: Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l ştie atât proprietarii cât şi colegii medici veterinari este faptul că fizioterapia poate şi este recomandat să înceapă cât mai repede post operator sau post accidentare, pentru a ne asigura că vindecarea va fi cât mai rapidă şi pentru a preveni apariţia unor modificări patologice la nivel articular şi muscular datorită inactivităţii.

kimura2

Odată apărute, aceste modificări vor fi foarte greu, uneori chiar imposibil de remediat, riscând să pierdem definitiv din masa musculară sau din mobilitatea unei articulaţii.

V.J.: Ce anume te-a determinat să alegi domeniul în care activezi?

I.C.: Faptul că reuneşte într-o singură disciplină toate pasiunile mele: pasiunea pentru medicina veterinară şi lucrul direct cu animalele, precum şi pasiunile pentru dresaj şi psihologie canină şi nu în ultimul rând, cea pentru sport. Toate acestea consider că se împletesc şi mă ajută să am o relaţie specială cu pacienţii mei iar rezultatele sunt pe măsură.

V.J.: Întotdeauna drumul profesional este presărat şi cu obstacole, mai mici sau mai mari. Astfel, care a fost pilonul tău de susţinere în momentele dificile apărute pe parcurs?

I.C.: Faptul că am ştiut că asta vreau să fac în viaţă. Sunt unul din cei norocoşi pentru care meseria este în acelaşi timp şi pasiune.

V.J.: Care este cea mai importantă lecţie pe care ai învăţat-o în cariera de medic veterinar?

I.C.: Să lupt până la capăt chiar şi atunci când bătalia pare pierdută.

V.J.: Ce satisfacţii reale aduce această meserie?

I.C.: Pentru mine, să-mi văd pacienţii fericiţi, intrând în clinică dând din coadă şi trăgând către cabinetul de fizio. Progresele cele mai mari apar atunci când pacienţii colaborează şi lucrează cu plăcere.

teckel15

V.J.: Burn out-ul profesional reprezintă un efect secundar al vieţii profesionale. Cu ce contracarezi apariţia lui?

I.C.: Din fericire, datorită faptului că sunt pasionată de ceea ce fac, nu resimt o presiune aparte şi de multe ori nici oboseala, ci dimpotrivă, aştept cu nerăbdare să-mi văd pacienţii şi să văd ce progrese au mai realizat.

V.J.: Timpul personal este o mare comoară. Cum îl valorifici?

I.C.: Deși timpul liber este destul de limitat, mi-l dedic aproape în exclusivitate tot pasiunilor mele.

ic4

Încerc să fac cât mai mult sport şi să fiu cât mai mult timp în aer liber împreună cu cei 3 câini ai mei.

ic

De asemenea, weekend-urile sunt rezervate antrenamentelor sau concursurilor de căutare şi salvare, activitate pe care o desfăşor ca voluntar alături de câinele meu Jack, la unitatea canină a Crucii Roşii Ilfov.

ic2

V.J.: Am ajuns şi la capitolul de sfaturi. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da unui tânăr absolvent de Medicină Veterinară?

I.C.: Să practice această meserie cu pasiune şi respect faţă de pacienţii noştri necuvântători şi să urmeze calea unei specializări. Consider că specializarea este singurul mod în care putem ajunge să excelăm în meseria noastră.

 

(Dr.Ioana Cristinoi, Fit Dog Fitness şi Fizioterapie veterinară, Falcon vet, Bucureşti.)