Karpatia Horse Trials 2015 – O scânteie pentru flacăra olimpică

Evenimentul hipic internaţional Karpatia Horse Trials

Între 9 şi 11 octombrie 2015, a avut loc a doua ediţie a evenimentului hipic internaţional Karpatia Horse Trials, desfăşurată pe tărâmul nobiliar al Domeniului Cantacuzino din Floreşti, în centrul căruia se află Palatul Micul Trianon. Aici, eleganţa acestui sport întâlneşte atmosfera nobiliară a domeniului, creând o poveste fascinantă şi unică în România.

_R4A2941

Evenimentul îşi propune în continuare să restituie Domeniului Cantacuzino din Floreşti prestigiul de altă dată şi să ofere iubitorilor de echitaţie un weekend de poveste, departe de tumultul vieţii agitate din Capitală. Karpatia Horse Trials, ediţia a II-a, continuă proiectul iniţiat anul trecut de a înscrie Domeniul Cantacuzino Floreşti pe harta competiţiilor ecvestre internaţionale şi de a instaura o tradiţie a bunului gust.“ Directorul evenimentului, Mihnea Vîrgolici

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, pasionaţii sportului ecvestru s-au putut bucura atât de Concursul Complet Internaţional (CCI) de echitaţie, de Concursul de atelaje cu 2 şi 4 cai, cât şi de multe alte evemente binevenite în acest cadru: paradă de ogari, concurs de fotografie, expoziţie de maşini de epocă, plimbări cu trăsura, călărie pe ponei şi cai pentru public.

_R4A3081

Prima ediţie din 2014 a înregistrat un succes neaşteptat, adunând laolaltă peste 4000 de spectatori în cele trei zile ale evenimentului. Prin comparaţie, ediţia aceasta a reuşit să aducă inovaţie, reintroducând după 12 ani în România proba de CCI 3*, etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. La această categorie au participat concurenţi din Belgia, Spania, Marea Britanie, India şi Italia, locul I fiind adjutecat de Karin Donckers din Belgia, pe calul Grandioz, urmată pe locurile II şi III de spaniolul Alberto Hermoso Farras cu doi cai, Nereo CP şi Hito CP.

Nelipsite din programul competiţional au fost probele de CCI 1* şi 2*, dar şi competiţiile de Prenovici şi Novici, toate acestea construind o atmosferă încărcată de suspans şi adrenalină într-un cadru ideal pentru acest sport nobil. Toate aceste senzaţii au fost împărtăşite unui număr foarte mare de oameni prin intermediul transmisiunii directe a evemenentului de către televiziunea naţională.

_R4A3103

Indiferent de categoria la care au participat, cuplurile cal-călăreţ au avut de susţinut 3 probe în decursul celor 3 zile de concurs.

În prima zi s-a desfăşurat proba de dresaj, unde pe baza mişcărilor impuse de arbitrii, s-a punctat modul în care acestea sunt executate, echilibrul, gradul de cooperare al calului, încrederea şi armonia cuplului.

_R4A3461

 

Proba de Cross-Country a avut loc în cea de-a doua zi a concursului, de departe cea mai spectaculoasă şi pe gustul publicului fiind proba pentru CCI 3 *, unde concurenţii aveau de parcurs un traseu extrem de dificil şi de diversificat, cu o lungime de 5700 m, cu 36 de obstacole şi un timp optim de parcurgere a traseului de 10 minute.

În cea de-a treia zi, cea dedicată săriturilor peste obstacole, s-au pus în valoare abilităţile tehnice ale călăreţilor şi ale cailor lor, cât şi viteza de parcurgere a traseului pe o vreme deloc prietenoasă, în care publicul a fost cel mai bun aliat al concurenţilor, susţinându-i cu mare drag.

_R4A3554

 

După 3 zile de concurs, a fost declarat câştigător cuplul cal-călăreţ care a parcurs integral toate cele 3 probe şi a acumulat în urma acestora cele mai puţine puncte de penalizare.

_R4A3589

Datorită acestei competiţii, echitaţia începe să întinerească şi în România, căpătând o perspectivă de viitor, iar Domeniul Cantacuzino prinde viaţă din nou şi îşi câştigă farmecul de odinioară, atrăgând din ce în ce mai mulţi vizitatori.

 

Autor Pescaru Alexandru

Fotograf Ştefan Stoica