Obezitatea la animalele de companie

Ai un patruped obez?

Creşterea exagerată a greutăţii corporale este o situaţie întâlnită din ce în ce mai des în rândul pacienţilor noştri necuvântători. Deşi majoritatea proprietarilor nu realizează, supraponderalitatea este o afecţiune gravă, cu un  impact major asupra sănătăţii companionilor noştri, afectându-le atât calitatea, precum și speranţa de viaţă.

Obezitatea este o boală metabolică, caracterizată printr-un exces de ţesut adipos rezultat în urma dezechilibrului între energia de aport (valoarea calorică a alimentelor ingerate) şi cheltuielile energetice (energia consumată de organism pentru a satisface metabolismul bazal precum şi energia consumată prin activitate fizică).

Cele mai întâlnite cauze ale obezităţii la animalele de companie în societatea modernă sunt supraalimentaţia şi activitatea fizică insuficientă (adesea pe un fond metabolic modificat prin castrare/sterilizare).

Acestea sunt efecte inevitabile ale vieţii tot mai solicitante ale proprietarilor care nu mai găsesc suficient timp pentru a-l dedica plimbărilor lungi sau altor activităţi fizice ce pot fi practicate împreună cu partenerii necuvântători. În schimb le oferă, parcă dintr-un sentiment de vinovăţie pentru lipsa de atenţie, porţii generoase de hrană, suplimente nutritive şi recompense, crescând astfel mult prea mult aportul nutritiv comparativ cu viaţa sedentară pe care aceştia o duc.

spoty

Spoty, rasă Europeană, femelă, sterilizata, 4 ani, la şedinta de evaluare înaintea începerii programului de fitness.

Deşi în lumea animală nu putem discuta despre un disconfort psihic al pacienţilor supraponderali datorat aspectului, impactul obezităţii asupra organismului animal este unul major, predispunându-l la afecțiuni metabolice (diabet), afecțiuni ale aparatelor cardiovascular și respirator, precum şi afecţiuni ale aparatului locomotor.

spoty2

Spoty, mers pe bandă. Mersul pe bandă este un exercițiu foarte eficient pentru pierderea în greutate, îmbunătăţind în acelaşi timp şi funcțiile respiratorie şi cardiacă ale pacienților supraponderali.

Surplusul de greutate, prin presiunea crescută ce o exercită la nivelul articulaţiilor, predispune pacienţii supraponderali la osteoartrită, o boală degenerativă a cartilajului articular ce este însoţită de durere, limitarea mişcărilor normale ale articulaţiilor afectate, modificarea mersului şi atrofie musculară cauzată de imposibilitatea sau refuzul pacienţilor de a se mişca, interferând astfel cu activităţile zilnice obişnuite.

De asemenea, supraponderalitatea este dăunătoare şi animalelor tinere aflate în perioada de creştere, în special a câinilor din rase de talie mare care au perioade de creştere explozivă. Excesul de greutate în această perioadă de formare a scheletului osos poate contribui, alături de o eventuală predispoziţie genetică, la apariţia unor afecţiuni ortopedice grave precum displazia de şold sau displazia de cot.

kimura

Kimura, Mops, femelă, sterilizata, 3 ani, înainte de începerea programului de fitness.

Pe lângă afecţiunile sistemice şi locomotorii enumerate, obezitatea poate implica şi devieri de comportament, animalele devenind sedentare, triste, cerşind în permanenţă mâncare. Unii indivizi refuză chiar să se mai joace sau să interacţioneze cu semenii lor, iar uneori devin defensivi în relaţia cu aceştia din cauza limitărilor fizice, ca urmare a durerilor articulare şi scăderii capacităţii de efort. Toate acestea enumerate mai sus duc la scăderea considerabilă a calităţii vieţii pacienţilor noştri necuvântători.

Lupta împotriva obezităţii este una ce trebuie purtată pe mai multe fronturi, în care deplina colaborare a proprietarilor cu echipa de medici implicaţi în astfel de cazuri este esenţială.

kimura2

Kimura executand exerciții de izometrie pe suprafețe instabile. Aceste exerciții sunt foarte utile în lupta cu kilogramele în plus, deoarece solicită numeroase grupe musculare (în special musculatura posturală), având însă un impact minim asupra articulațiilor, putând fi astfel executate şi de pacienții cu diferite grade de afecțiuni articulare. Mersul pe bandă este un exercițiu foarte eficient pentru pierderea în greutate, îmbunătăţind în același timp și funcțiile respiratorie şi cardiacă ale pacienților supraponderali.

Atât medicul curant cât și  specialiști în boli metabolice, nutriție și fizioterapie ar trebui să facă parte din această echipă, deoarece numai strânsa legătură dintre o dietă adecvată, un program  coerent de exerciţii fizice conceput de un specialist în fizioterapie și recuperare fizică pentru fiecare pacient în parte (ținând seama de vârsta și de eventualele afecțiuni musculoscheletale sau sistemice individuale), precum şi supravegherea medicală periodică a acestor pacienţi reprezintă singura conduită terapeutică cu adevărat eficace şi sigură pentru lupta împotriva obezității.

 

Dr.Ioana Cristinoi, CCRP, (Clinica Fit Dog Fitness şi Fizioterapie Veterinară)