OLIMPIADA DE COMUNICARE VETERINARĂ

Bătălie studenţească inteligentă pentru medici veterinari în devenire

Imaginează-te în postura de medic veterinar şi răspunde fiecărei situaţii de mai jos în cel puţin 250 cuvinte respectiv maxim 500, completând chiar sub enunţ.

Foloseşte un vocabular medical adecvat şi exprimă-te cât mai clar. Imaginează-ţi proprietarul în faţa ta şi comunică inteligent punctul tău de vedere.

CATEGORII

A.ANIMALE EXOTICE

a. Proprietarul îşi hrăneşte şarpele cu hrană vie. Cum îl convingi să renunţe la acest mod de hrănire?

b. Clientul se prezintă la cabinet cu o ţestoasă Trachemis scripta însă nu poate face dovada actului de provenienţă a acesteia. Ce faci în această situaţie?

c. Proprietarul se prezintă la cabinet cu un papagal African grey. Acesta prezintă o fractură la nivelul tibiotarsului însă proprietarii refuză intervenţia chirurgicală pe motivul preţului. Ce faci în această situaţie?

d. Un porcuşor de Guineea a fost admis pentru o intervenţie chirurgicală. Din nefericire nu supravieţuieşte operaţiei. Descrie replica ta şi modul în care ai informat proprietarul despre decesul animalului.

B.ANIMALE SĂLBATICE

a. Eşti sunat de o persoană care te informează despre un pui de barză căzut din cuib. Descrie indicaţiile oferite telefonic.

b. Cineva accidentează cu maşina o căprioară. Oferă primul ajutor la telefon.

c. La cabinet soseşte o persoană cu un vânturel roşu. Din relatările proprietarului aflii că deţine această pasăre de mai mult de un an în curtea casei sale. Pasărea este apatică însă din observaţiile tale deduci că starea ei de întreţinere până în prezent fost una bună. Cum procedezi în această situaţie?

C.ANIMALE DE COMPANIE

1. CÂINE

a. Proprietarul îşi hrăneşte câinele cu resturi alimentare şi oase fierte de pui. Acesta afirmă că-i merge foarte bine câinelui şi că a mai crescut câini pe care i-a hrănit la fel. Cum îl convingi să renunţe la această hrană?

b. Proprietarul îşi hrăneşte câinele în baza unei diete echilibrate raw. Câinele arată excelent, dentiţia este impecabilă şi analizele medicale sunt foarte bune. Care este feedbackul tău în această situaţie? Care sunt argumentele pro şi contra dietei raw la câini pe care le prezinţi proprietarului? Dar altor proprietari?

c. Proprietarul refuză să-şi vaccineze câinele. Explică-i beneficiile şi riscurile vaccinării folosind exemple clare.

d. Proprietarul vine cu câinele la cabinet pentru a solicita tăierea urechilor şi a cozii câinelui. Defineşte pe înţelesul proprietarului procedurile de codotomie şi cupare a urechilor, oferă explicaţii şi argumente care să întărească refuzul tău de a efectua procedurile.

e. Proprietarul este un client care revine frecvent la cabinet pentru aceeaşi problemă. Câinele prezintă semnele caracteristice (răni noi, cicatrici) ale unei lupte cu câini. Proprietarul neagă de fiecare dată acest lucru. Ce faci în această situaţie?

f. Oferă proprietarului argumente concrete privind importanţa deparazitării interne şi externe a câinelui.

g. Într-o situaţie în care câinele nu mai poate fi salvat, propune proprietarului eutanasia câinelui. Descrie replica ta şi modul în care ai informat proprietarul despre această metodă.

2.PISICĂ

a. Proprietarul are o pisică pe care o lasă afară în fiecare zi. Din relatările proprietarului aflăm că pisica a avut mai multe serii de pui şi acum este gestantă din nou. Ce facem în această situaţie şi cu ce argumente putem interveni pentru a-l convinge că sterilizarea pisicii este cea mai bună opţiune?

b. Cineva aduce la cabinet o pisică călcată de maşină însă nu doreşte să fie responsabil financiar pentru factura medicală. Cum procedezi?

c. O clientă însărcinată vrea să renunţe la pisică pe motivul riscului de a face Toxoplasmoză. Care sunt argumentele cu care intervii pentru ca pisica să-şi păstreze căminul şi proprietara să fie protejată?

d. Proprietarul doreşte eutanasierea pisicii sănătoase. În caz de refuz, acesta ameninţă că va produce singur moartea animalului sau că va găsi el persoana potrivită pentru acest fapt. Cum răspunzi acestei situaţii?

e. Oferă proprietarului argumente concrete privind importanţa deparazitării interne şi externe a pisicii.

3.CAL

a. Un proprietar se prezintă la clinică pentru a solicita castrarea unui cal. Castrarea calului ar costa aproximativ jumătate din preţul de achiziţie a calului. Cum convingi proprietarul să aprobe intervenţia chirurgicală?

b. Un cal este adus de urgenţă deoarece prezintă semne de colică. Explică pe înţelesul proprietarului riscurile acestei intervenţii, cum poate preveni pe viitor această afecţiune şi de ce factura medicală este atât de mare.

c. Un cal este supus unei intervenţii chirugicale şi nu supravieţuieşte operaţiei. Proprietarul a achitat doar un sfert din costul intervenţiei şi acum refuză să achite diferenţa. Cum procedezi?

d. Informează proprietarii de cai asupra unor subiecte precum efortul fizic extraordinar (tras buşteni la munte), violenţă şi cruzime (lovituri de lemn, bici, legarea membrelor cu lanţuri) şi a „manoperelor medicale proprii” (crestări în gură, castrări, etc.).

e. Ai un cal obez cu sindrom metabolic. Acesta suferă de laminită de natură endocrină. Proprietarul este foarte mândru de cum arată calul. Cum îl convingi să pună calul la dietă şi să abordeze nutriţia acestuia pe viitor, pentru a preveni recurenţa bolii?

Premii

Premiul I

 • Un bilet la TEZWIC –Transilvania Exotics, Zoo and Wildlife International Congress, din 15-18 Iunie 2017, Cluj-Napoca

Detalii: www.tezwic.org

 • Membership Junior vet pe 1 an
 • Un magnet de frigider „Ajută un student la Medicină Veterinară”
 • Diplomă de participare

Premiul II

 • Un stetoscop
 • Membership Junior vet pe 1 an
 • Un magnet de frigider „Ajută un student la Medicină Veterinară”
 • Diplomă de participare

Premiul III

 • O uniformă medicală TAG
 • Membership Junior vet pe 1 an
 • Un magnet de frigider „Ajută un student la Medicină Veterinară”
 • Diplomă de participare

Regulament

-Dacă eşti student la MV, completează şi înscrie-ţi lucrarea în perioada 15 Decembrie 2016 -1 Martie 2017

-Trimite-o în format pdf pe emailul office@veterinaryjournalist.ro

-Mare atenţie la exprimare, diacritice şi mâncatul literelor!

-Lucrarea îţi va fi analizată de un JURIU, după cum urmează:

 • Dr.Lucia Bel (FMV Cluj-Napoca, Clinica NAC) –secţiunea exotice
 • Dr.Alexandra Mureşan (FMV Cluj-Napoca, Clinica de Ecvine) –secţiunea ecvine
 • Dr.Cristian Cristea (Clinica Pet Stuff)–secţiunea animale de companie
 • Dr.Ovidiu Roşu (Vier Pfoten) –secţiunea animale sălbatice
 • Graţia Bolat (Junior Vet Media Group) –comunicare şi creativitate

-Anunţarea câştigătorilor 1 Mai

Important!

Indiferent dacă eşti câştigător sau nu, lucrarea ta va primi un feedback din partea juriului. Acesta ţi se va trimite pe email.

Înmânarea premiilor se va face în ultima săptămână din luna Mai.

*Cele mai bune 3 lucrări vor fi publicate pe site-ul www.veterinaryjournalist.ro