Sterilizarea prepuberă la câini

Avantaje şi Dezavantaje

Am ales să dezbatem acest subiect la modă în această perioadă şi să reflectăm puţin asupra avantajelor şi dezavantajelor acestor proceduri în rândul puilor de câine. Contextul social în care ne aflăm, militează pentru efectuarea de sterilizări timpurii în rândul efectivelor de câini fără valoare chinologică; de asemenea, aceste prevederi având din  Aprilie 2014 caracter de lege şi obligativitate pentru proprietarii de animale.

De ce? 

Pentru a reduce populaţia canină fără stăpân, populaţie care în ultimii ani a ajuns la un număr mare (acest lucru fiind datorat abandonului şi nu în ultimul rând a unei educaţii neadecvate). Este datoria noastră să punem pe primul loc bunăstarea pacienţilor noştri.şi să ne ocupăm de educaţia proprietarilor de animale, prin oferirea într-un mod transparent de informaţii corecte şi complete.

Care sunt principalele motive pentru care recomandăm sterilizarea timpurie?

 • Există obligativitate legală cu privire la sterilizarea câinilor fără valoare chinologică
 • Populaţia canină fără stăpân devine necontrolabilă la un moment dat
 • Reducerea riscului de apariţie al cancerului mamar
 • Eliminarea riscului de producere a piometrului
 • Reducerea agresivităţii în comunităţile de câini

 Care ar fi dezavantajele sterilizării timpurii?

 • Risc crescut de apariţie a displaziei de şold la masculii de talie mare şi gigant, sterilizaţi înainte de vârsta de 12 luni şi aproape dublu la cei sterilizaţi înainte de 6 luni
 • Ruptura ligamentului cruciat, un studiu efectuat pe un Grup de Goldeni, a concluzionat că niciun exemplar intact (nesterilizat) nu a avut probleme de ruptură a ligamentului, în timp ce 5 % din masculii sterilizaţi înainte de 12 luni au suferit de aceste probleme şi 8 % din femelele sterilizate, de aici riscul crescut de luxaţie patelară la câinii sterilizaţi timpuriu
 • Studiul efectuat pe grupul de Golden, subliniază un risc crescut pentru apariţia limfosarcomului la masculii sterilizaţi înainte de 12 luni;

de asemenea apariţia hemangiosarcomului la femelele sterilizate după 12 luni este de până la patru ori mai mare decât în cazul celor intacte şi decât a celor sterilizate înainte de vârsta de 6 luni.

În plus, 6% din femelele sterilizate după 12 luni au fost diagnosticate cu cancer, în timp ce din grupul de femele nesterilizate, niciuna nu a fost afectată.

 • Un studiu recent efectuat pe un grup de femele din rasa Vizla, a concluzionat o rată de apariţie a hemangiosarcomului, de nouă ori mai mare la femelele sterilizate decât la cele intacte.

Aceste studii au aratat o incidenţă a cancerului de 6,5 ori mai mare la masculii castraţi şi de 3,6 ori mai mare la femelele sterilizate.

canine-1475738_1280

Totodată, au vrut să demonstreze relaţia direct proporţională a vârstei de sterilizare cu apariţia cancerului, concluzia studiului fiind: cu cât au fost sterilizaţi mai devreme cu atât cancerul a apărut mai timpuriu.

Waters în lucrarea sa, (Exploring mechanisms of sex differences in longevity: lifetime ovary exposure and exceptional longevity in dogs) a făcut un studiu pe un grup de femele din rasa Rottweiler. Cercetătorii s-au axat pe determinarea unei corelaţii între perioada în care femelele sunt intacte şi cum durata ei influenţează durata de viaţă.

În cazul Rottweilerilor, principalele cauze de deces sunt reprezentate de sarcoame şi alte tipuri de cancer, procentajul fiind între 38% şi 73% din totalul deceselor.

Dupa exlcuderea deceselor datorate cancerului, au observat că femelele sterilizate după vârsta de 7 ani aveau o durată de viaţă mai mare decât cele sterilizate înaintea acestei vârste.

Sterilizarea prepuberă a fost de asemenea asociată unor tulburări cognitive şi incriminate în creşterea de până la trei ori a riscului de apariţie a hipertiroidismului, care de multe ori produce modificări comportamentale; studiul pe un grup de câini din rasa Viszla a scos la iveală modificări de comportament importante observate la masculii şi femelele sterilizate.

Aceştia erau predispuşi să dezvolte anumite modificări comportamentale, cum ar fi:

 • Frica de furtună
 • Anxietatea de separare
 • Frica de zgomote
 • Timiditatea
 • Excitabilitatea
 • Agresivitatea
 • Hiperactivitatea
 • Muşcatul de frică

Alte studii au demonstrat că, animalele sterilizate sunt mai agresive, fricoase, excitabile şi mai greu de dresat decât cele intacte

(Parvene Farhoody @ M. Christine Zink, Behavioral and Physical Effects of  Spaying and Neutering Domestic Dogs, May 2010)

Aceste studii contravin părerilor obişnuite cum că sterilizarea reduce agresivitatea şi problemele comportamentale.

NU ESTE NIMIC LEGAT DE RUTINĂ ATUNCI CÂND VORBIM DE STERILIZARE

Aceste descoperiri reprezintă de asemenea o enigmă pentru adăposturi şi pentru salvatorii de animale care susţin sterilizarea şi castrarea animalelor. De asemenea, reducerea numărului de câini în adăposturi este un obiectiv important, dar în timp, o ipoteză susţine că adăposturile sunt pline datorită suprapopulării; aceste studii vor să demonstreze că o cauză importantă a abandonului o reprezintă problemele comportamentale. Mai mult, se pune problema moralităţii de a oferi spre adopţie câini cu o predispoziţie crescută pentru cancer şi afecţiuni articulare.

Există metode alternative la îndepărtarea completă a organelor reproducătoare, acest lucru putând juca un rol în reducerea cancerului, a problemelor articulare şi a celor comportamentale -susţin cei care au făcut aceste studii. Sterilizarea reprezintă o menopauză instantă şi oprirea imediată a producerii unor hormoni care nu sunt implicaţi doar în procesul de reproducere. Alte tehnici de sterilizare şi castrare, care nu presupun îndepărtarea totală a organelor sexuale, pot avea un impact mai scăzut asupra hormonilor şi a sistemului endocrin, astfel câinii pot beneficia de o protecţie mai mare, chiar şi după sterilizare.

Hormonii produşi de organele sexuale au de asemenea un rol important şi în:

 • homeostazie (reprezintă în biologie proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern)
 • condiţia corporală
 • nivelul colesterolului
 • nivelul de energie
 • continenţa urinară
 • tonusul muscular
 • comportament

şi cel mai important, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea şi menţinerea sistemului imun, dovada stând numeroasele tipuri de cancer care apar preponderent la căţelele sterilizate.

ALTE OPŢIUNI PENTRU STERILIZARE

La femele, sterilizarea parţială sau sterilizarea fără îndepărtarea ovarului, ligaturarea conductului ovarian, sunt considerate de către unii ca fiind opţiuni mai sigure şi mai benefice.

La masculi, vasectomia este considerată o opţiune mai sigură. Există tratamente injectabile cu Zinc, care produc o sterilizare temporară. Implanturile cu Deslorelin pot fi luate în considerare ca şi opţiuni de sterilizare temporară, însă reţineţi, ele nu constituie o variantă legală de sterilizare a câinilor fără valoare chinologică.

În calitate de medici, avem obligaţia morală şi deontologică de a pune pe primul loc şi de a considera ca principali beneficiari pacientul nostru şi proprietarul acestuia, iar aceste lucruri trebuie să primeze atunci când facem o recomandare de sterilizare timpurie, târzie sau recomandarea de a nu se steriliza un animal.

Vă doresc să luaţi deciziile corecte!

 

Dr.Cristian Cristea, Clinica veterinară Pet Stuff