Variantă de tratament pentru fractura carapacei la ţestoase (Testudo graeca)

Case report

Pacientul, un mascul de Testudo graeca în vârstă de 20 de ani, a fost pierdut de către stăpâni în ferma vecină (ţestoasa a escaladat un gard de sârmă înalt de 1m!). După 6 săptămâni, un angajat al fermei a găsit ţestoasa cu răni severe ale carapacei.

Pacientul era în bună condiţie corporală (body score 3/5), prezentând mobilitate normală. Rănile la carapace şi piele fiind contaminate cu ouă de muşte au fost curăţate temeinic cu o diluţie de povidone iodine şi acoperite cu hydrogel şi silver sulfadiazine unguent.

Radiografiile efectuate au clarificat amploarea fracturilor.

xrays

 

Pacientul a fost spitalizat pentru antibioterapie, îngrijirea rănilor şi analgezie. După patru zile, pacientul a fost sedat şi fractura carapacei a fost redusă şi stabilizată.

tg

 

În acelaşi timp, pacientul a beneficiat de amplasarea unui tub de hrănire esofago-gastric.

tg2

 

Timp de zece zile, ţestoasa a primit medicaţie per os cu ajutorul tubului de hrănire (antiinflamatoare non-steroidale şi soluţie completă înlocuitor de hrană) şi locală (hydrogel şi unguent silver sulfadiazine).

După doar două zile de la stabilizarea fracturii, pacientul a început să mănânce voluntar, în ziua a zecea se hrănea singur şi tubul esofago-gastric a fost îndepărtat.

La şase săptămâni după stabilizarea fracturii, pacientul câştigase în greutate 10% iar proprietarii au confirmat că pacientul a revenit la comportament normal.

Pacientul nu va fi lăsat să hiberneze pentru 12 luni iar stabilizatorii de plastic vor fi îndepărtaţi doar după examenul radiologic de confirmare a vindecării.

 

Ama Groza, DVM Orwell Veterinary Group