Veterinar de weekend-uri, afterhours şi sărbători…

Am ales să scriu acest articol pentru a înviora puţin atmosfera. În câteva zile vom sărbatori Paştele şi

Am ales să scriu acest articol pentru a înviora puţin atmosfera. În câteva zile vom sărbatori Paştele şi mulţi dintre noi îl vom petrece lucrând haotic în cabinete. Ne aşteaptă un weekend plin, în care vom munci pâna la epuizare. Vom sosi mai devreme la cabinet, vom sta peste program, ne vom prelungi gărzile şi vom pleca pe teren la urgenţe în miez de noapte. Plăcut sau neplăcut, cu asta se mănâncă meseria de medic veterinar.

În mare, cam ştim ce ne aşteaptă. Ciudat mod de a spune, dar Sărbătoarea Paştelui ca şi Sărbătoarea Crăciunului, ne va îmbogăţi cultura medicală şi ne va umple conturile. Masa de Paşti ne va servi direct deosebite cazuri de indigestie şi obstrucţii intestinale, posibile intoxicaţii cu alcool, ciocolată, chiar şi intervenţii chirurgicale majore. Odată cu diversitatea cazurilor medicale, ne vom lovi şi de proprietari speriaţi, furioşi, impacientaţi şi chiar beţi şi violenţi.

Recomandabil este să puneţi la punct un protocol special stabilit pentru sărbătorile de acest fel (Paşti, Crăciun, 1 Mai şi alte zile libere legale) pentru a stăpâni cu profesionalism situaţia generală a acestei perioade. Burduşiţi-vă dulapurile cu provizii medicale din timp, instruiţi echipa la cel mai mic detaliu şi întocmiti programul de gardă într-un mod practic şi flexibil, astfel încât să evitaţi oboseala şi suprasolicitarea psihică şi emoţională a membrilor echipei.

De asemenea, tot special pentru perioada de Paşti, actualizaţi din timp lista de preţuri pentru serviciile medicale pe care le oferiţi. Ştim cu toţii (veterinari, tehnicieni, voluntari şi proprietari) că în perioada asta preţurile sunt piperate rău de tot iar urgenţele la domiciliu sunt taxate la fel de mult. Pentru a evita supraaglomerarea în cabinet şi pentru a preveni un blocaj, cel mai indicat este să vă resuscitaţi agenda, făcând reprogramarile pentru perioada de după Paşti, pentru toţi proprietarii de animale care urmau să vină la consultul anual sau pentru verificări minore.

Dacă reprezentaţi un cabinet care din când în când oferă servicii de cosmetică (tuns, spălat, etc), încercaţi totuşi să redirectionaţi programările către saloanele de cosmetică pentru animale. Astfel, veţi evita lipsa de personal calificat pentru cazurile medicale care vor sosi în orice moment. Încercaţi să prioritizaţi agenda cât de mult posibil, pentru a ţine sub control situaţia din această perioadă. Ştim că înainte de Paşti, ca şi înainte de Crăciun, românul merge la tuns şi asta se aplica şi în cazul animalelor de companie, aşa că dacă ţineţi musai să tundeţi la greu ca să faceţi un ban în plus, aplicaţi un orar doar pentru asta, recomandat până în Vinerea Mare.

Amintiţi mereu membrilor echipei să se îngrijească corespunzator în această perioadă. Neglijarea acestui aspect poate să ducă la o echipă obosită, stresată şi nefocusată. Reamintiţi-le ori de câte ori puteţi, să mănânce şi să se odihnească corespunzator, să facă pauze de înviorare de 5-10 minute şi chiar să împartă unele sarcini între ei. Este foarte important ca nivelul de energie să fie ridicat, astfel echipa va funcţiona ca un întreg. Este de ajuns ca un membru al echipei să fie scos din ritm şi echipa sa se dezchilibreze.

Spre final, să nu uităm de omenie şi să ne apreciem coechipierii. O primă de Paşti, modestă sau generoasă, este întotdeauna bine văzută şi apreciată de către membrii echipei. În general, aceste acţiuni nu fac decât să consolideze echipa. Să nu uităm totuşi că fiecare dintre noi avem acasă o familie care ne aşteaptă, iar de Paşti sentimentul de a fi lângă cei dragi se adânceşte. Este important să petrecem acel timp puţin alături de cei dragi, într-un mod cât de calitativ posibil. Iar prima de Paşti simbolizează perfect sprijinul şi respectul pe care conducerea o are faţă de familia celui care lucrează la cabinet peste program, în weekenduri şi de sărbători.

Spor la treabă! :)

#Paşti #Craciun #AnulNou

 

(image credit: someecards.com)