Viaţa e frumoasă alături de un câine

10 Lecţii învăţate de la un câine

Sunt zile în care mă întreb de ce mi-am complicat viaţa cu domnişoara blănoasă, o labradoriţă năzdrăvană de 1 an şi jumătate. Dacă stau bine să mă gândesc, gândurile astea îmi apar în gând atunci când trec prin perioade super aglomerate, obositoare şi foarte solicitante iar portiţele mele de respiro sunt minuscule şi fără efect.

Sunt un singur om, cu un copil mic, un câine şi două pisici. Coordonez în momentul de faţă un volum mare de muncă direct de la biroul din dormitorul meu, unde 99% din zi câinele aleargă pisicile, pisicile bat câinele, copilul joacă aport cu câinele şi hei pisi cu pisicile, unde se deşurubează pedalele de la bicicletă şi piese de lego se găsesc cam peste tot.

Deşi în general lucrurile sunt bune şi frumoase, recunosc că au fost şi momente mai puţin plăcute. Însă atunci când îţi împarţi viaţa cu un câine există acel ceva special, de nu-l poţi găsi niciunde decât cu el.

IMG_2227

Pe domnişoară o avem din 31 Ianuarie anul trecut şi de atunci vreau să spun cu mâna pe inimă că au fost multe provocări pentru ambele părţi. Chiar dacă mi-am luat-o peste bot atunci când credeam că le ştiu pe toate, încă sunt o repetentă la capitolul răbdare şi aici cred că Nazira  îmi arată zi de zi câte mai am de învăţat.

Aşadar, dacă ai un câine şi eşti obosit, până peste cap cu munca şi la capătul răbdării, iată câteva concluzii pe care le-am tras din experienţa mea:

#1 Welcome home!

De fiecare dată când vei sosi acasa mohorât sau nu, o codiţă veselă te va întâmpina la uşă. În momentele în care simţi că nu mai poţi, codiţa asta veselă vine ca un medicament pentru suflet. Pe cuvânt.

#2 I need a wee!

Dacă te-ai culcat la 3 ca să termini proiectul ăla şi la 5 te trezeşte blănosul că vrea afară, ce pot să-ţi zic decât „hai, îmbracă-te mai repede!”. Au fost multe zile de-astea cu nopţi albe şi somn tras de păr, dar mie îmi sare somnul la plimbarea de dimineaţă şi deseori, filozofesc în gând. So, deşi eşti rupt de somn şi te simţi epuizat, îţi vei reîmprospăta creieraşii afară şi vei găsi forţe proaspete de a merge mai departe.

#3 Your shoes, my shoes!

Dacă ţi-a ros cei mai buni papuci, ori eşti dezordonat ori dai banii pe prostii. Eu m-am învăţat minte. Încălţăminte la modul strictul necesar şi pusă bine în debara. Orice-ar fi, să nu dai vina pe câine! :))

#4 Ours!

Dacă ţi-a ros telecomanda, cablul de la laptop, pragul uşii şi covorul cel mai trendy, e clar că n-ai nevoie de ele. Ţi-a făcut un bine şi te-a eliberat de lucruri moderne şi inutile. Orice-ar fi, să nu dai vina pe câine! :))

#5 Maybe next time

Dacă se întâmplă să îşi (mai) facă nevoile în casă, trebuie să ai răbdare şi să reporneşti educaţia la toaleta de afară pas cu pas. Răbdareeee multă şi perseverenţăăăăă cât cuprinde. Reuşita lui va fi reuşita ta, aşadar nu te da bătut! Să vezi fericire pe tine când rezultatele sunt faine!

#6 Let’s have some fun!

De multe viaţa de adult este prea serioasă şi fără culoare. Aerul ei grav şi monoton ne fac să uităm de micile bucurii. Dacă înainte mă ofticam că se baga prin toate bălţile şi se tăvălea prin noroaie, acum nu fac decât să mă amuz copios şi din când în când, recunosc că mai sar şi eu prin bălţi. So, morala e să râzi mereu. Un pic de voie bună vindecă agonia vieţii!

#7 Always together

Dacă se îmbolnăveşte sau se întâmplă vreo nenorocire, aminteşte-ţi că eşti alături de el la bine şi la greu. Împreună, putem trece peste toate!

#8 True love

Dacă până acum ai rămas dezamăgit de prieteni sau nu ai cunoscut valoarea adevăratei prietenii, un câine îţi va demonstra loialitatea şi iubirea pe care ţi-o poartă până-n pânzele albe şi înapoi.

#9 Learning never stops

Dacă până acum ai fost un puturos, iresponsabil şi spuneai că nu-ţi plac câinii, un câine îţi va fi cel mai bun antrenor. Vei afla cu ce se mănâncă responsabilitatea, organizarea şi dragostea necondiţionată.

# 10 Never give up!

Întotdeauna e loc de mai bine! Asta am înţeles-o târziu şi zic asta pentru că după multe eşecuri sau rezultate cu jumătaţi de măsura, Nazira m-a învăţat că mereu va fi loc de mai bine, chiar şi după o mie de încercări.

 

https://www.instagram.com/gratziab/