Vrei un căţeluş?

Proprietar de patruped

Înainte să aduci un căţeluş acasă, este important să ştii răspunsul la aceste 3 întrebări:

  1. Am timp pentru un căţel?
  2. Am energie de investit?
  3. Am spaţiu suficient acasă pentru un căţel?

Ei bine, lucrurile nu sunt chiar relativ simple atunci când eşti proprietar de căţel. Un căţel are nevoie la început de multă afecţiune, răbdare şi timp. Ţine cont că până se va obişnui să-şi facă nevoile afară, vor fi mici incidente în casă şi nu din rea voinţă, ci pur şi simplu că este prea mic să aibă control asupra acestui fapt. Oricum, până nu termini schema de vaccinare nu este indicat să-l scoţi afară şi pentru asta, poţi folosi paduri speciale pentru căţei.

Un căţel are nevoie de câteva reprize bune de joacă în fiecare zi. Stimulând fizic şi mental căţelul prin joacă şi mişcare, îl ajutăm să se dezvolte frumos şi armonios. De asemenea, putem începe mici trucuri de dresaj pentru a-i da startul educaţional. Comanda „Şezi” se învaţă chiar uşor şi cine n-ar vrea o mică recompensă? :)

Într-adevăr, pentru sedentari cred că este o mare problemă să ai un câine. Mai bine faci din sedentar un pisicar. Dar, dacă vrei să faci din sedentar un om energic, un câine chiar te scoate din ritmul lenevelii cu fundul la birou toată ziua. Prin urmare, se merită.

Problema cu spaţiul de acasă este oarecum relativă. Pe mine m-a întrebat lumea ani la rând dacă „ţin câinele la bloc” şi de fiecare dată mi se părea anapoda situaţia. Ce-are dacă ţin câinele la bloc? Până la urmă ne plimbăm destul de mult, mergem pe dealuri şi în mici expediţii, aşa că mişcare facem şi noi cum putem. Ştiu destui care stau la vile şi îşi ţin câinii într-un ţarc de 2X2m. Nu cred că-i plăcut pentru câine.

În mod normal, responsabilitatea deţinerii unui animal de companie nu se limitează doar la timp, spaţiu şi disponibilitate. Dar limitându-ne măcar la aceste chestiuni de bază, ar fi bine să le luăm în considerare la cel mai mic gând de a deveni proprietari de câini.

Despre proprietarul responsabil am mai scris aici:

http://www.veterinaryjournalist.ro/proprietarul-responsabil/

http://www.veterinaryjournalist.ro/cand-este-cel-mai-bun-moment-sa-imi-iau-un-animal-de-companie/

http://www.veterinaryjournalist.ro/iepurasul-de-paste/

merită să arunci o privire. :)